Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Kabinet waarschuwt: ‘Bij niet naleven regels gaat stadion dicht’

Het hoge woord is eruit: als er in september weer gaat worden gevoetbald, dan mag er ook weer publiek in de stadions worden toegelaten. Onder strikte voorwaarden weliswaar. Er wordt gesproken over een ‘anderhalvemeter-samenleving’ in het stadion, waarbij er afstand moet worden gehouden en zingen en schreeuwen is verboden.

25 juni 2020 - 09:36
Ajax-Juventus2019_601
Fluisterend 'hoera' roepen is toch echt minder leuk dan uitgebreid juichen. © De Brouwer

Op volle stadions hoeven we volgens het kabinet sowieso nog even niet te rekenen. Als de Johan Cruijff Arena straks met 55.000 man is gevuld, is het namelijk onmogelijk om afstand te houden. En dat is wel waar het kabinet naar streeft, want ook ondanks de bredere versoepelingen blijft de anderhalvemeter-regel gewoon staan. Dus ook in het stadion.

In de anderhalvemeter-samenleving is het volgens het kabinet ook niet de bedoeling dat er vanaf de tribunes wordt geschreeuwd of wordt gezongen. “Neem grote toeters mee die je kunt indrukken als er een doelpunt wordt gemaakt en fluister ‘hoera’, maar niet meer dan dat. Als mensen zich daar niet aan houden, gaat het stadion weer dicht,” aldus Mark Rutte tijdens de persconferentie van woensdagavond.

Een schreeuwverbod in een voetbalstadion lijkt echter onmogelijk te handhaven, zo denkt ook Fabian Nagtzaam, directeur van de Supportersvereniging Ajax. “De Johan Cruijff Arena is niet het concertgebouw van Amsterdam. We komen niet naar het stadion om naar de symfonieën van Mozart te luisteren, maar om onze club aan te moedigen. Wij, het stadion en de club kunnen deze maatregel dan ook niet handhaven,” aldus Nagtzaam.

De directeur heeft wel respect voor de maatregelen die nodig zijn om de verspreiding van het virus tegen te gaan, maar vindt ook dat het juist nu de tijd is om met elkaar op te schalen en met nieuwe ideeën te komen. Zo is Nagtzaam tegen het gefaseerd toelaten van supporters in september, maar vóór een proefperiode met publiek in augustus.

“Ons voorstel is om in begin augustus supporters in een afgebakende periode proefsgewijs toe te laten bij oefenwedstrijden. Je kunt dan prima monitoren hoe het virus zich gedraagt. Bij uitbraken moeten we ingrijpen en als dan blijkt dat voetballen met publiek niet mogelijk is, staan wij daar achter. Maar als er geen gevaren zijn, moet het mogelijk zijn om medio september weer in volle stadions te spelen.”

“We willen samen op een volwassen manier met structurele oplossingen komen. We steken in feite onze hand uit naar de KNVB en het kabinet, om vervolgens samen naar coronavrij voetbal in stadions toe te werken.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >