Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Geen JC-schaal aankomend seizoen, toppers en derby’s na winterstop

Het gekortwiekte seizoen kende geen kampioen of bekerwinnaar en daarom start het nieuwe seizoen deze keer ook niet met een wedstrijd om de Johan Cruijffschaal. Daarnaast worden de topwedstrijden en streekderby’s grotendeels in de tweede seizoenshelft afgewerkt, in de hoop dat de stadions tegen die tijd weer vol zitten.

26 juni 2020 - 10:44
Copyright-ProShots-3991392
Ajax is nog altijd regerend winnaar van de Johan Cruijffschaal. © Pro Shots

Na de uitbraak van het coronavirus zat er voor de KNVB niks anders op om het seizoen 2019/2020 definitief te beëindigen. Er werd geen kampioen aangewezen, maar Ajax werd wel tot nummer één uitgeroepen. Ook door de KNVB-bekerfinale kwam een dikke vette streep te staan, waardoor de dennenappel zowel aan de neus van FC Utrecht als Feyenoord voorbij ging.

Geen kampioen en geen bekerwinnaar dus. En dat heeft weer gevolgen voor de Johan Cruijffschaal. Waar de start van een nieuw seizoen normaal gesproken wordt afgetrapt met een wedstrijd om de supercup, zal er in 2020/2021 geen traditionele seizoensopener zijn. Ajax blijft op die manier dus nog altijd regerend winnaar van de Johan Cruijffschaal.

De pandemie heeft ook gevolgen voor het verdere verloop van de speelkalender. Als de eredivisie in het weekeinde van 12/13 september weer wordt opgestart, zal dat in eerste instantie nog maar met een klein deel van het publiek zijn. Maar als de versoepelingen goed verlopen, kan er hopelijk na de winterstop weer worden gevoetbald in volle stadions.

In dat scenario zou het zomaar kunnen dat de eerste klassieker bijvoorbeeld in een halfvolle Kuip wordt gespeeld, terwijl Ajax mag aantreden in een volle Johan Cruijff Arena. Om deze vorm van thuisvoordeel te voorkomen, worden toppers en streekderby’s grotendeels in de tweede helft van het seizoen afgewerkt, zoals Edwin van der Sar al eerder opperde

Daarnaast gaat de KNVB proberen om wedstrijden tegen topclubs over het hele seizoen te verspreiden. De eredivisionisten kunnen aangeven wat voor hen twee mooie tegenstanders zijn voor uit- en thuisduels. Ook deze potjes worden dan zo veel mogelijk naar achter verplaatst op de speelkalender.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >