Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Speciale editie Ajax Life: Terug naar Wenen!

Dit weekend is het 25 jaar geleden dat ons aller Ajax de Champions League won. Reden genoeg onze leden te trakteren op een speciale 1995-editie. We gaan terug naar Wenen en halen herinneringen op aan die on-ver-ge-te-lij-ke 24ste mei.

21 mei 2020 - 07:07

Toenmalig voorzitter Michael van Praag opent de special en vertelt onder andere over de bijzondere ontmoetingen met de leiding van AC Milan dat seizoen. Waarom deed Milandirecteur Adrian Galliani zo amicaal tijdens het diner voorafgaand aan een van de drie onderlinge duels? Wie kwam er twee minuten voor de aftrap van de finale naast hem zitten? En wat gebeurde er nou met die fles jenever tijdens de rondvaart door de grachten? Van Praag vertelt openhartig.

Uiteraard mag de architect van het sportieve succes in dit nummer niet ontbreken. Louis van Gaal vertelt over de impact van het succes, zijn bewondering voor toenmalig Milancoach Fabio Capello en zijn meest emotionele moment na de wedstrijd.

Natuurlijk komen de supporters uitgebreid aan bod in dit nummer. We ontvingen veel foto’s van de trip die de duizenden Ajacieden destijds maakten. De beste – het digitale tijdperk stond nog in de kinderschoenen – haalden het magazine, verdeeld over drie rubrieken: de aanloop, de wedstrijd en de huldiging.

Een van de mooiste foto’s klikte fotograaf Cor Mooij. Hij maakte een foto van de leeftijdsgenoten Michael Goeman en Patrick Kluivert. De doelpuntenmaker rende na afloop rechtstreeks in de armen van de in een rolstoel zittende Goeman, een van de weinige Ajaxmedewerkers in De Meer destijds. Intens geluk in beeld gevangen. Kippenvel.

Hoe kijken ze in Italië terug op die finale? Onze eigen David Endt – wie anders? – interviewde Filippo Galli, kind van AC Milan. Hij beleefde de drie confrontaties met Ajax dat seizoen steeds weer anders. Eerst in de basis, toen op de tribune en in Wenen vanaf de bank, zittend naast Capello. De routinier beleefde voor Wenen vier Champions Leaguefinales, maar vertelt vooral over de pijn van de nederlaag in 1995.

Endt, destijds persvoorlichter van Ajax, schreef voor dit nummer niet alleen een ode aan Frank Rijkaard, hij maakte ook een persoonlijk verhaal over die laatste minuten en de ontlading langs de lijn. Hoe herpakte hij zich? Wie redde hem van de hysterie in zijn hoofd? Hoe schakelde hij zijn emoties uit? Hoe honoreer je in de chaos de draaiboeken van Uefa? Endt neemt ons mee in zijn tijdmachine.

Verder spraken we stadionspeaker Floris Thoolen en vierde official Adrian Porumboiu over de intensiteit van de avond. Laatstgenoemde stond letterlijk naast Van Gaal toen deze zijn inmiddels befaamde karatetrap deed. Als het aan deze Roemeen had gelegen….

Op de tribune zat onze columnist Sonny Silooy zich die avond te verbijten. Hoe zag zijn trip naar Wenen eruit? Welk besluit van Van Gaal, een jaar later aangepast, bevreemdde hem? Silooy geeft een fraai inkijkje in de ziel van het gekwetste supportersgeest.

Marc Overmars en Danny Blind vertellen tot slot over de chemie tussen spelers en supporters. Waar de Europese avondjes in de Johan Cruijff Arena inmiddels befaamd zijn, trekken zij een vergelijk met de toenmalige Europacupduels in het Olympisch Stadion. Een verhaal over Bengaals vuur, de pislucht en rottend beton. "Je kwam achterin het stadion het veld op en dan zag je die rode muur van vuurwerk. Dat gaf je een kick."

Wil jij ons magazine ook ontvangen en profiteren van andere voordelen? Sluit je dan aan bij Supportersvereniging Ajax! Het magazine is niet te koop in de winkel en wordt alleen verstuurd naar leden van Ajax Life en Ajax Jonge Schare.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >