Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Burgemeesters hebben liever een kleinere dan grote eredivisie

Het laatste woord over de invulling van volgend seizoen is nog lang niet gezegd. Er is behoorlijk wat gedoe over financiële compensatie, Europese tickets en promotie. Paul Depla, woordvoerder van de burgemeesters, doet nog maar eens een duit in het zakje door te stellen dat een eredivisie met twintig clubs verre van wenselijk is. Sterker nog, een inkrimping van het aantal clubs lijkt hem zelfs verstandiger.

02 mei 2020 - 10:46
Copyright-ProShots-3405692
De Graafschap hoeft niet te rekenen op de steun van de burgemeesters. © Pro Shots

De beëindiging van het seizoen 2019/2020 heeft nog behoorlijk wat voeten in de aarde. Er zijn flink wat clubs ontevreden over de beslissingen van de KNVB en iedereen vindt er weer het zijne van. Zo begint het gevoel te overheersen dat het toch wel erg sneu is dat De Graafschap en SC Cambuur vooralsnog naast promotie hebben gegrepen.

De ‘Superboeren’ zijn druk bezig met rechtszaken en petities, terwijl de Keuken Kampioen Divisie de mogelijkheden voor een eredivisie met twintig clubs aan het onderzoeken is. Voor De Graafschap en SC Cambuur zou dat goed nieuws zijn, maar de clubs hoeven in ieder geval niet te rekenen op de steun van de Nederlandse burgemeesters.

Als het aan Paul Depla ligt, gaat er snel een streep door de plannen voor een uitbreiding van de eredivisie. “De druk op het competitieschema is nu al erg groot,” aldus de woordvoerder van de burgemeesters in de adviesgroep van de KNVB tegenover het Algemeen Dagblad. “Door het besluit om in ieder geval tot 1 september alle evenementen te schrappen, lopen we al twee speelrondes achter de feiten aan. Met de komst van Cambuur en De Graafschap komen daar nóg eens vier extra speelrondes bij.”

Depla stelt daarnaast dat er met het oog op het EK in de zomer van 2021 maar weinig ruimte op de voetbalkalender is, terwijl er wellicht ook weer rekening moet worden gehouden met de Europese verplichtingen van eredivisieclubs. “Daar hadden we vorig seizoen allemaal mee te maken, toen speelrondes vanwege Ajax’ Europees succes werden verschoven. Dat leverde destijds in sommige gemeenten, waaronder Doetinchem, problemen op.”

Een eredivisie met twintig clubs is dus niet wenselijk, maar Depla gaat zelfs een stapje verder door een inkrimping van de competitie te opperen. Met alle onzekerheid die de coronacrisis met zich meebrengt, kan er volgend seizoen zomaar een situatie ontstaan waarin de competitie weer tijdelijk moet worden gestaakt. Depla daarover: “Vanuit het perspectief van flexibiliteit zou het verstandiger zijn om met veertien of twaalf clubs te gaan voetballen.”

“Zonder coronavirus wordt het dus al lastig om een competitieschema voor twintig eredivisieclubs te maken, om nog maar te zwijgen hoe je dat mét het coronavirus moet doen. Het is uiteindelijk belangrijk dat de competities worden uitgespeeld. We zien nu allemaal hoeveel stress het oplevert als dat niet gebeurt,” besluit Depla.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >