Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Video

Unieke beelden: feestelijke opening van De Meer in 1934

Mannen met hoeden, voetballers met shirtjes in hoog opgetrokken broeken en krakende polygoon-stemmen. Het komt allemaal voorbij in onderstaande video, geschoten op 9 december 1934. Inderdaad, de dag dat Stadion De Meer de deuren opende met Ajax als bespeler.

03 april 2020 - 12:31

Het kan zijn dat je denkt: pfff, dit is mij allemaal veel te lang geleden. Toch raden we je aan de beelden te bekijken, want het betreft een mooi stukje clubgeschiedenis.

Ja, het zijn andere tijden. Oh jazeker, heel andere tijden. Het zijn de tijden van een keurig applausje en jasje, dasje, hoedje. Ook een tijd waarin het voetbal er euhm... wezenlijk anders uitzag.

Voordat de bal zou rollen op die decemberdag in 1934 waren er natuurijk de nodige plichtplegingen, zoals die van Ajax-voorzitter Marius Koolhaas. Het is gaaf om zijn openingswoord terug te luisteren, volledig verpakt in dat typische polygoontoontje.

"Mag ik u allen van harte welkom heten in ons nieuwe Ajaxstadion. Dat zovelen naar hier zijn gekomen om met ons te vieren de grootste feestdag van onze vereniging, namelijk de opening van ons nieuwe home."

Dat is toch prachtig? Even later deed Amsterdams wethouder Isidoor Vos daar met overslaande stem nog een schepje bovenop: "Voorzitter van Ajax, ik wens u en uw vereniging toe een voortdurende bloei, mogen zij blijven een parel (...)"

Enzovoort, enzovoort. Kijk en luister gewoon effe. Is leuk! Na alle mooie woorden en een heus défilé was het dan eindelijk zover: voetballen!!!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >