Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Uefa wil Europese startbewijzen vergeven op basis van sportieve gronden

Er is weer een puzzelstukje op zijn plek gevallen. De Uefa heeft laten doorschemeren dat de clubs die volgend seizoen willen meedoen aan Europees voetbal hun plekje moeten verdienen op basis van 'sportieve gronden'. En als er gekke dingen gebeuren, kunnen aanmeldingen worden geweigerd.

23 april 2020 - 16:07
CL-1200
Uefa kijkt naar huidige ranglijst bij verdeling Europese tickets. © Pro Shots

De keuze van de Uefa voor 'sportieve gronden' lijkt het op het eerste oog moeilijker te maken voor de KNVB om seizoen 2019/2020 nietig te verklaren en de ranglijst van volgend seizoen erbij te pakken, maar niets is deze dagen glashelder...

Maar goed, feit is dat de Uefa zich er vanaf nu bij neerlegt dat competities worden gestaakt als het echt niet anders kan. En de Uefa voegt hier aan toe dat het sportieve uitgangspunt voorop moet staan bij het inschrijven van clubs voor nieuwe Europese competities.

Als een nationale bond een loopje met de regels probeert te nemen, geeft de Uefa zichzelf het recht om in te grijpen. Kortom, als er straks één of andere slecht presterende grote club op basis van vage principes toch wordt ingeschreven voor de Champions League, kan de Uefa hier alsnog een stokje voor steken.

De Uefa-richtlijnen lijken er op neer te komen dat Ajax wordt aangewezen als de nummer één van Nederland. Dit kun je afleiden uit het feit dat Ajax het CL-startbewijs krijgt, terwijl de druiven voor FC Utrecht zuur zijn omdat het nergens aanspraak op kan maken als nummer zes en bekerfinalist. Nummer vijf Willem II heeft in dat geval mazzel, ook omgerekend op basis van 'punten per wedstrijd'.

Toch is de situatie voor de eredivisie en Ajax nog een tikkeltje ingewikkelder dan het op het eerste gezicht lijkt. De eredivisie kan slechts een direct CL-startbewijs verdelen als de winnaar van de CL in 2020 zich al had geplaatst via de nationale competitie. Dit gebeurt normaal gesproken negen van de tien keer, maar we zitten nu met een half afgemaakt toernooi.

Atlético Madrid, Napoli en Olympique Lyon zitten er nog in en zijn geplaatst voor de kwartfinales of hebben hier redelijke vooruitzichten op. Het is niet bekend hoe dit mogelijke vraagstuk wordt opgelost. Er gaan al berichten rond dat Atlético als huidige nummer zes van Spanje aanspraak zou kunnen maken op een wildcard.

Als er zo'n konijn uit de hoge hoed wordt getoverd, zijn zowel Ajax als AZ veroordeeld tot het spelen van voorronde. De vorige twee keer ging dit Ajax goed af. Net als dit seizoen zou het dan uitkomen in de route voor kampioenen, om het eventjes simpel te houden. Maar goed, dat is dus allemaal afwachten. De tijd zal het leren.

Eerst maar eens zien wat de KNVB vrijdag communiceert na overleg met de clubs.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >