Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Topclubs stellen zich neutraal op in discussie over promotie/degradatie

De neutrale toeschouwer bestaat niet in het voetballerij. Neutraliteit is sowieso iets wat wij nog nooit zijn tegengekomen. Maar de topclubs zeggen dat nu wel te zijn. Tenminste, als het aankomt op een oplossing voor het vraagstuk over promotie en degradatie.

24 april 2020 - 10:20
wievliegteruitcar
ADO en Ajax staan eigenlijk nooit neutraal tegenover elkaar. © Pro Shots

Ken je dat spelletje bij het tv-programma 'Ik hou van Holland' waarbij een rokend cadeautje wordt doorgegeven na het goed beantwoorden van een vraag? Een variant hiervan staat vrijdag in de eredivisie op het programma, want er moeten knopen worden doorgehakt.

Waar gehakt wordt, vallen spaanders. En er wordt gehakt. Oh, jazeker. Er wordt gehakt! Er zullen verliezers zijn. Maar het is niet zo dat de topclubs in den lande de kleintjes richting de goot duwen. Integendeel zelfs. De topclubs zeggen lief te zijn voor ADO Den Haag en RKC Waalwijk.

Het is al een tijdje code rood voor ADO en RKC, maar het coronavirus kan hier een reddingsboei blijken. Misschien mogen beide clubs wel in de eredivisie blijven. De KNVB is op zoek naar enige consensus en stuurde daarom een vragenlijst rond, om te peilen hoe clubs tegenover – ja ja, daar zijn ze weer – diverse mogelijke scenario's staan!

Ajax, Feyenoord en PSV houden zich op de vlakte als het aankomt op het wegsteken van de onderste twee, die normaal gesproken zouden degraderen uit de eredivisie. En laten we wel wezen, er is geen sprake van een verschilletje in doelsaldo. Nee, de gaten waren best groot. Kloven zelfs.

Maar goed, kun je het maken om na driekwart competitie twee clubs te laten degraderen? Er staat een mooie verhandeling in het Algemeen Dagblad, waaruit blijkt dat niet iedereen er zo neutraal tegenover staat als het trio topclubs. Hoe lager je komt in de eredivisie, des te liever men die degradaties doorgedrukt ziet worden.

Wat wellicht meespeelt, is dat degradatie van ADO diverse andere clubs meer tv-geld oplevert. Dan praat je over minimaal enkele tonnen per seizoenen. En iedere rooie rotcent is op het moment meer dan welkom natuurlijk. Misschien dat de KNVB vanuit het rechterrijtje meer draagvlak krijgt, want het stiekeme idee schijnt wel te zijn om degradatie door te drukken.

Maar goed, het is en blijft de KNVB en zoals we allemaal weten, wordt er in Nederland nogal eens wat afgepolderd. Het telefonische overleg tussen het bestuur betaald voetbal (Eric Gudde en Jean Paul Decossaux) en de clubs begint om 14.30 uur en een uurtje of twee later worden op z'n vroegst de eerste besluiten verwacht.

Toch wel spannend!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >