Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Tagliafico steekt loftrompet over Ten Hag en geeft inkijkje in speelstijl

Tussen het trainen, tekenen en optillen van zijn vriendin door, geeft Nico Tagliafico ook leuke interviews. Tegenover de Italiaanse media spreekt de Argentijn vol lof over Ten Hag. Nico geeft een inkijkje in de tactische aanpak van de trainer en welke rol hij daar zelf als linksback in vervult.

25 april 2020 - 13:11
Copyright-ProShots-6176514
Nico is linksback, maar lijkt soms net een linksbuiten. © Pro Shots

Tagliafico omschrijft de filosofie van Ten Hag als tactisch, aanvallend en dynamisch. “Het spel begint altijd van achteruit,” vertelt de linksback aan Calciomercato. “We vermijden lange ballen en proberen driehoekjes te vormen. Elke voetballer moet aan de bal drie of vier opties hebben om te kunnen passen. We willen de bal op de helft van de tegenstander veroveren, om eenmaal daar vooruit te spelen en diepte te zoeken.”

De Argentijn legt uit dat het aanvallende spel alleen werkt als ook echt iedereen zijn steentje bijdraagt. Alle teamgenoten moeten in beweging blijven en zorgen dat de bal iedere drie tot vier seconden wordt rondgespeeld, anders loopt de aanval vast. Tagliafico is er van overtuigd dat Ajax ook tegen stugge tegenstanders vast moet blijven houden aan deze filosofie. “Je moet altijd wachten tot het juiste moment. En als dat moment niet komt, blijf je rondspelen totdat het wel komt. Een actie moet niet geforceerd zijn.”

Het klinkt allemaal zo mooi en eenvoudig, maar de realiteit is vaak anders. We hebben dit seizoen met eigen ogen gezien hoe Ajax het spelletje soms perfect beheerste, zoals thuis tegen FC Utrecht. Maar helaas waren er ook genoeg duels waarin het allemaal niet lukte. Als één poppetje even niet goed stond, kreeg Ajax zo een counter om de oren.

Een goede veldbezetting is dus van essentieel belang, zo weet ook Nico. “Als de veldbezetting goed is, kunnen we de tegenstander onder druk zetten. En bij balverlies kunnen we de bal binnen vijf seconden weer veroveren, zonder daarbij tegen een counter aan te lopen. Dit kost wel een enorme mate van energie,” legt de verdediger uit.

De aanvallende taak van Tagliafico binnen deze filosofie is om de verdediging van de tegenstander te ontregelen. De linksback, die soms wel een linksbuiten lijkt, stoomt mee op langs de zijlijn om een twee-tegen-één situatie te creëren. Iets wat voor de tegenstander lastig te verdedigen is. Elke medaille heeft echter een keerzijde. “Het riskant bij balverlies, maar we bestuderen deze situaties heel goed, zodat we altijd een oplossing hebben.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >