Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Overmars spreekt zich uit namens Ajax: 'Eredivisie is dood'

Er is tijd gekocht, maar de deadline van 3 augustus blijkt geen deadline van 3 augustus. We kunnen zo nog wel eventjes doorgaan over maatregelen die worden genomen in de hoop om de competitie alsnog uit te spelen, maar het is verspilde moeite. Dit maakt Marc Overmars duidelijk via stevige teksten.

01 april 2020 - 22:55
overmarseredivisiedoodcar
Overmars heeft genoeg van het gestuntel en vindt het tijd voor actie. © Pro Shots

“De eredivisie is dood, het leven is eruit, de lol er vanaf: noem het zoals je wilt,” briest sportieve baas Overmars in gesprek met De Telegraaf. “Waarom gaat het op dit moment over geld en niet over volksgezondheid?”

Overmars lijkt in een emotionele bui en sluit zelfs niet uit dat Ajax uit de competitie stapt, al heeft een besluit als dit waarschijnlijk zulke verstrekkende gevolgen dat het nooit zo ver zal komen. Dit lijkt ook precies de reden waarom de KNVB – in ieder geval naar buiten toe – nog in een goede afloop gelooft.

Het is gewoon te ingewikkeld om er nu mee te stoppen omdat er te veel belangen spelen die de eredivisie overstijgen. Het is niet voor niks dat de Uefa de nationale bonden onder druk zet om competities tegen zo'n beetje iedere prijs uit te spelen. Er staat onwijs veel tv-geld op het spel.

De gebeurtenissen van vandaag – de competitie indien mogelijk in de zomermaanden uitspelen – vallen desondanks slecht bij Overmars. “Ik had gehoopt dat de KNVB een zelfstandige beslissing zou nemen, maar in plaats daarvan verschuilt men zich achter de Uefa.”

De KNVB ging ook nog eens behoorlijk nat door hardop een duidelijke deadline van 3 augustus te communiceren voor het uitspelen van de eredivisie, maar dit blijkt toch allemaal net iets anders te zitten. De Uefa heeft helemaal geen deadline gegeven en de door de KNVB uitgegeven verklaring werd later aangepast.

Kortom, het is een zootje. Niemand weet hoe het verder moet en stel dat er in juni wel weer kan worden gespeeld... dan zijn we een kleine vier maanden verder. Vandaar dat Overmars stelt dat het leven eruit is, de lol er vanaf of hoe je het ook noemen wilt. Het ingewikkelde blijft altijd dat Ajax slechts op doelsaldo koploper is en geen straatlengte voorsprong heeft zoals Liverpool.

“We staan bovenaan en bijna al onze spelers zijn weer fit, dus we hebben het volste vertrouwen in het veroveren van de landstitel. Maar nu spelen is onverantwoord,” aldus Overmars, die met Ajax niet tot kampioen hoeft te worden gekroond, maar wel het startbewijs voor de Champions League opeist. “We staan op kop en hebben de afgelopen seizoenen verreweg de meeste punten gehaald voor Nederland.”

“Ik vergelijk de UEFA en de KNVB op dit moment een beetje met de Amerikaanse president Donald Trump van een week geleden: de economie is belangrijker dan het coronavirus. Hallo! Er gaan in Nederland elke dag meer dan honderd mensen dood aan de gevolgen van het coronavirus.”

De rake woorden van Overmars worden nog opvallender als je bedenkt dat de KNVB de clubs had verzocht om geen commentaar te leveren. We zijn dan ook zeer benieuwd hoe de woorden vanuit het kamp Ajax vallen, want de club is de eerste die dit standpunt durft in te nemen.

Soortgelijke woorden hebben we elders nog niet gehoord, behalve dat Lazio Roma de Italiaanse landstitel 'mag hebben' als het echt zo zijn zin blijft doordrijven dat het de competitie wil uitspelen nu het weer eens een Scudetto ruikt. Bovendien liep Lazio al eens eerder een titel mis toen er een oorlog uitbrak, wat nog altijd zorgt voor wat oud zeer.

Wie weet plaveit Overmars de weg voor meer clubs om zich uit te spreken – er schijnt steun te zijn van zeker acht clubs – en ontstaat er daarna wat beweging, maar dat is op dit moment koffiedik kijken.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >