Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Oproep: help mee het fotoarchief van Ajax te digitaliseren!

Het fotoarchief van Ajax bestaat uit een heleboel toffe platen van de club door de jaren heen. Een groot deel wordt nu nog bewaard in een erfgoedruimte, maar hier moet verandering in komen. Om het unieke fotoarchief veilig te stellen voor toekomstige generaties Ajacieden vragen we jouw hulp bij de digitalisatie van de collectie. Interesse? Lees dan snel door!

04 april 2020 - 13:08
icon
Het digitaliseren kunnen we niet alleen. We hebben jouw hulp nodig! © Ajax Images

Ajax heeft sinds zijn bestaan een gigantische collectie aan archiefitems opgebouwd. Denk dan aan foto’s, negatieven, clubbladen, boeken, programmaboekjes, toegangsbewijzen en nog veel meer. De collectie wordt bewaard in de erfgoedruimte in de Johan Cruijff Arena, maar dat gaat wel ten koste van de kwaliteit en zo gaat de verzameling uiteindelijk verloren.

Dat willen we natuurlijk niet! Het zou ontzettend zonde zijn als toekomstige generaties Ajacieden geen gebruik meer kunnen maken van het rijke archief. Daarom is het project Vele Ajacieden 2.0 in het leven geroepen. Met dit initiatief kan een belangrijke stap worden gezet richting het veiligstellen van het unieke erfgoed.

Het project Vele Ajacieden 2.0 is onderdeel van de website Vele Handen, waar archiefitems aan de hand van kenmerken worden beschreven. Het digitaliseren en beschrijven kunnen we niet alleen. Daarvoor is de omvang van de collectie veel te groot. En dus doen we een beroep op alle Ajaxsupporters: help mee het fotoarchief te beschrijven!

Wat moet je daarvoor doen? Maak een account aan op de website Vele Handen en meld je vervolgens aan voor het project Vele Ajacieden 2.0. Nadat je een voorkeur voor een team (Ajax 1, Ajax Vrouwen, Jeugd, etc.) hebt ingevuld, kun je beginnen met het beschrijven van foto’s door ze kenmerken – ook wel tags genoemd – mee te geven. Hoe specifieker de kenmerken, des te makkelijker een foto later terug te vinden is in de online beeldbank van Ajax.

Het fotoarchief was tot op heden slechts voor weinigen toegankelijk, maar dit project geeft je de ideale mogelijkheid om door de rijke verzameling van toffe Ajaxplaten te speuren. Daarnaast kunnen we ons voorstellen dat je in deze gekke tijden op zoek bent naar een leuke bezigheid om de tijd te doden.

Kortom, meld je aan en help mee het fotoarchief van Ajax te digitaliseren!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >