Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

NOC*NSF en KNVB hopen op uitzondering om trainingen te hervatten

Is er licht aan het einde van de tunnel? Misschien. De intelligente lockdown duurt al een maandje en wie weet hebben we voorlopig het ergste gehad, maar of dit ook betekent dat alles snel weer bij het oude is? Dat is maar zeer de vraag. Daarom hopen NOC*NSF en de KNVB op een uitzondering.

17 april 2020 - 10:12
uitzonderingnocnsfcar
Zulke sfeervolle taferelen keren voorlopig echt nog niet terug... © Pro Shots

Het loket gaat echt niet ineens weer open, zo waarschuwt Mark Rutte de laatste dagen maar alvast. De cijfers in de coronacrisis trekken langzaam een beetje bij, ook al is er nog veel verborgen leed plus onzekerheid, maar bij sommigen beginnen dingen ook langzaam een beetje te knagen.

De jongere generatie loopt minder risico's en dus doet zich steeds vaker de vraag voor: is dit of dat echt niet mogelijk? Precies die vraag hebben sportkoepel NOC*NSF en de KNVB nu gesteld in een brief geadresseerd aan Martin van Rijn, de minister van Medische Zorg en Sport.

Er wordt gevraagd om een 'gefaseerde herstart' van de Nederlandse topsport en hoewel details nog schaars zijn, weten we via berichten in diverse media dat wordt gehoopt op het spoedig kunnen hervatten van trainingen. Dit zijn geen trainingen als vanouds. Nee, denk eerder aan sessies in kleine groepjes.

De trainingsaccommodaties van alle clubs en verenigingen zijn al een maand gesloten en hoewel de meeste sporters thuis enigszins hun conditie kunnen onderhouden, wordt gehoopt op een sprongetje voorwaarts. Is het op een afgesloten sportcentrum Papendal echt zo anders trainen dan in een openbaar bos of park?

“De veiligheidsprotocollen zijn daarbij leidend. We willen hoe dan ook binnen de RIVM-richtlijnen blijven. Daar is geen discussie over. We willen laten zien dat handhaving echt mogelijk is. Daarover zijn we nu met de overheid in gesprek,” aldus technisch directeur Maurits Hendriks.

“Wij denken echter dat we als topsport al een heel eind op weg zijn om een veilige samenleving met anderhalve meter afstand, of zelfs meer, in te richten. Daar kunnen later alle andere sporters in Nederland van profiteren.”

De brief is mede ondertekend door de KNVB, maar eens te meer blinkt de voetbalbond uit in warrig communiceren en achter de feiten aanlopen. Het ingewikkelde van een uitzondering voor sporters is en blijft natuurlijk dat daarna de volgende groep net zo goed aanstuurt op een uitzondering. Jij een uitzondering, jij een uitzondering, iedereen een uitzondering!

Minister Van Rijn heeft de brief ontvangen en beloofde dat het verzoek wordt besproken, maar verder kon hij uiteraard weinig toezeggen. Of eigenlijk zelfs niets. Misschien worden we dinsdag iets wijzer als Rutte vertelt hoe het verder gaat na 28 april. Maar diezelfde Rutte deelde donderdag mee dat zelfs een potje tennis toch nog echt uit den boze is. Dat stemt niet bepaald positief.

Maar goed, je weet het niet. Wat veel meer in de lijn der verwachtingen ligt, is een vervolg op het verbod van grote evenementen. Dit zien we ook in de landen om ons heen. Het Nederlandse verbod kan in lijn hiermee wel eens worden verlengd tot 1 september. Dit betekent concreet dat er voor die tijd niet in volle stadions kan worden gevoetbald, terwijl de start van seizoen 2020/2021 voor half augustus op de kalender staat...

Maar misschien moet er eerst eens duidelijkheid komen over het restant van seizoen 2019/2020. Vroeg of laat moet er toch echt iets besloten worden, ook als het doorhakken van de knoop inhoudt dat het seizoen definitief ten einde is.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >