Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

KNVB vindt Ajax 'moreel verplicht' om startpremie af te staan

Ha, die KNVB toch... Als er momenteel één partij in de Nederlandse voetballerij onder vuur ligt, is het wel de bond die de competities organiseert. Er is in de Zeister bossen een aanwijsspelletje gespeeld, maar daar staat straks ook iets tegenover als onder meer Ajax uitkomt in Europa.

24 april 2020 - 19:34
startpremiemoreelcar
Er gaat serieus geld om in de Champions League, zo weet Ajax. © Pro Shots

Laten we even bij het begin beginnen. Ajax is uitgeroepen tot nummer één van de eredivisie, maar niet tot kampioen. Op die manier staat het de KNVB vrij om Ajax in te schrijven bij de Uefa voor deelname aan de Champions League van seizoen 2020/2021.

Het is nog even de vraag hoe het vervolgtraject er nu precies uitziet, omdat het wel of niet uitspelen van de Champions League van invloed kan zijn op het volgende toernooi. Die haken als het ware in elkaar. Het is waarschijnlijk voor Ajax voordelig als het huidige toernooi wordt afgemaakt.

Als de winnaar zich ook via de reguliere competitie plaatst voor volgend seizoen, schuift Ajax door en zit het in de groepsfase. Er zijn momenteel drie clubs die niet aan deze eis voldoen: Atlético Madrid, Napoli en Olympique Lyon. Of en hoe dit allemaal verder moet, weet nu niemand...

Hoe dan ook, als Ajax uiteindelijk in de Champions League of Europa League terechtkomt, vindt de KNVB dat de club net als de andere Nederlandse Europese deelnemers de 'zware morele verplichting' heeft om 25 procent van de startpremie te gebruiken voor het algemeen belang van het Nederlands voetbalbond.

Dit komt dus neer op een storting in het noodfonds, zodat alle clubs overeind kunnen blijven. Als Ajax zich kwalificeert voor de Champions League komt dit neer op minimaal 4 miljoen euro. Dit kan nog oplopen. Bijvoorbeeld omdat resultaten uit het verleden tegenwoordig meetellen om premies te verdelen – het clubcoëfficiënt leverde Ajax de vorige keren 18 en 19 miljoen euro op – en dan komen ook de Nederlandse tv-gelden er nog eens bovenop. Dan wordt de 4 miljoen euro om af te staan meer dan het dubbele...

Wanneer het voor Ajax uitdraait op Europa League, keldert de startpremie en praat je nog 'slechts' over een eerste kale bijdrage van ongeveer zeven of acht ton. Maar goed, dat is allemaal toekomstmuziek. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe de clubs hier individueel over denken, al is er eerder bereidheid geuit om inderdaad een gezamenlijke storting te doen.

De KNVB kan de clubs hoe dan ook niets verplichten en hoopt binnenkort concrete afspraken met de betreffende clubs te kunnen maken.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >