Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Geelen ziet Ajax Coaching Academy als creatieve inkomstenbron

Nee, Ajax is geen Manchester United of Real Madrid waar het geld tegen de plinten klotst. Het is voor de Amsterdammers financieel lastig om aan te haken bij de Europese top, dus moet de club creatief zijn wat betreft inkomsten. Commercieel directeur Menno Geelen legt uit hoe Ajax middels zijn samenwerkingen in het buitenland toch mee kan doen met de grote jongens.

11 april 2020 - 14:29
Copyright-ProShots-1896164
Ajax is inmiddels actief over de hele wereld. © Pro Shots

In Nederland heeft Ajax niks te klagen wat betreft de financiële middelen. De club heeft veruit de grootste begroting van de eredivisie. Ajax wil echter ook een rol van betekenis in de rest van de wereld spelen en daar liggen de verhoudingen net even wat anders. De Amsterdammers kunnen financieel niet concurreren met de Europese grootmachten en dus zoekt Ajax naar andere creatieve manieren om invloed uit te oefenen.

 De Ajax Coaching Academy is zo’n creatieve en commerciële manier waarop de club mee kan doen met de grote jongens. Ajax gaat binnen deze academie samenwerkingen aan met clubs over de hele wereld om zo de Ajaxfilosofie te delen. “We hebben een merk opgebouwd rond onze voetbalfilosofie en dat heeft mensen overal ter wereld in staat gesteld om met ons in contact te komen,” legt Geelen uit aan Sky Sports.

Ajax heeft op dit moment ongeveer vijftig clubs waarmee het samenwerkt in Nederland. Daarnaast hebben de Amsterdammers met Ajax Cape Town hun eigen satellietclub in Zuid-Afrika, werken ze voor Sydney FC in Australië, Sagan Tosu in Japan en heeft het in China een academie voor Guangzhou R&F. Je kunt inmiddels wel stellen dat Ajax over de hele wereld actief is.

Het delen van de Ajaxfilosofie over de hele wereld zit dus wel snor, maar de Ajax Coaching Academy is ook financieel interessant. “Als je Ajax bent, krijg je acht of negen miljoen euro per jaar aan televisiegeld. Dat is ongeveer net zo veel als wat een club als Everton elke maand krijgt. We moeten dus creatief zijn. Met de academie verdienen we per jaar ongeveer acht miljoen euro. Voor een club als Ajax is dat veel geld,” vertelt Geelen.

De Ajax Coaching Academy groeit nog steeds, maar voor nu focust Ajax zich vooral op de huidige samenwerkingen. Geelen daarover: “Ajax is geen Manchester United. We kunnen niet met twintig landen tegelijk samenwerken, dus doen we het per land. Zuid-Amerika is een volgende stap voor ons, maar voor nu richten we onze energie op China, Japan, Australië en de VS.”

De academie is volgens Geelen van essentieel belang om een rol van betekenis te kunnen spelen in een wereld vol voetbalgrootmachten. “We kunnen geen legendes kopen, maar we kunnen ze wel creëren. We weten dat we niet de rijkste club ter wereld zijn, maar als het gaat om invloed op hoe de wereld voetbalt? Dan staan we volgens mij ​​nog steeds aan de top,” sluit Geelen af.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >