Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Fifa stelt vijf wissels en diverse andere maatregelen voor

Het moment waarop er weer kan en mag worden gevoetbald, is zeker in Nederland nog ver weg. Desondanks wordt er al flink nagedacht over het hoe en wat. Daarom stelt de Fifa voor om het aantal wissels voorlopig te verhogen naar vijf, terwijl ook over andere zaken wordt gediscussieerd.

28 april 2020 - 11:22
vijfdewisselcar
Vijf keer wisselen verspreid over drie momenten? Grote kans! © Pro Shots

Het staat al zo'n beetje vast dat er veel wedstrijden in een kort tijdsbestek moeten worden gepropt als de bal weer gaat rollen. Dit terwijl clubs misschien wel gaan werken met compactere selecties, omdat er in de lengte of breedte toch bespaard zal moeten worden.

De Fifa voelt de bui al hangen en in de hoop enorme blessuregolven tegen te gaan, is daarom een voorstel gedaan om niet langer drie, maar vijf wissels toe te staan. Op die manier kunnen trainers hun spelers in bescherming nemen en hopelijk worden op die manier kwetsuren voorkomen.

Hoe vaak hoor je, ook bij Ajax, wel niet dat een speler eigenlijk vervangen zou gaan worden, maar er toen iemand anders geblesseerd raakte waardoor dit geen optie meer was? Vrij vaak. Vandaar dat de Fifa nu in actie komt. De spelregelcommissie van de Fifa, Ifab, reageert tegenover ESPN FC positief op het plan.

Het plan kan zelfs zo snel werkelijkheid worden dat hervatte competities al kunnen werken volgens het principe van vijf wissels. Overigens krijgen trainers geen vijf wisselmomenten. Nee, het aantal kansen om te wisselen blijft beperkt tot drie plus de rust. Anders kan er wel erg veel tijd gerekt worden. Dat is ook weer niet de bedoeling... Oh ja, het is evenmin de bedoeling door te wisselen. Slechts verse krachten!

De nieuwe spelregel moet gaan gelden voor zowel clubs als nationale ploegen. Het voorlopige idee is om deze regel tot het einde van 2020/2021 in te voeren, al staat het nationale competities onderaan de streep wel vrij om zelf te beslissen over introductie van deze regel. Grote kans dat het echter in algemene zin wordt doorgevoerd, aangezien het zelfs tijdens interlands en het EK gaat gelden.

Maar er is meer. Zo stelt Michel D'Hooghe, die ook als een van de eerste bobo's zinvolle dingen zei over het stoppen van competities, in The Telegraph voor om spelers die rochelen of spugen te bestraffen met een gele kaart. Het gebeurt regelmatig dat voetballers het veld onder 'kwatten', maar het coronavirus weet zich nu juist via speeksel goed te verspreiden.

“Rochelen en spugen gebeurt constant in de voetballerij, maar erg hygiënisch is het niet. Als er weer gaat worden gevoetbald, moeten we dit zien te vermijden. Wellicht kunnen er we er een bestraffing op zetten in de vorm van een gele kaart. Al zijn dit soort vraagstukken uiteindelijk de reden dat ik nog niet heel positief ben over het herstarten van competities,” aldus D'Hooghe.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >