Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Da's logisch: onthulling standbeeld Cruijff op later moment

Er stond een mooi moment in vele agenda's, maar er moest een streep door. Het beeld van Johan Cruijff zou woensdag 22 april onthuld worden bij de hoofdingang van de Arena die zijn naam draagt. Vanwege de coronacrisis moet gezocht worden naar een andere datum.

16 april 2020 - 07:50
Beeld-Cruijff-1200
Het levensgrote bronzen beeld van Cruijff komt bij de hoofdingang van de Arena te staan. © Guus de Jong

Cruijff zelf zou zeggen: "Da's logisch." En dat is het natuurlijk ook. Er was een heel programma bedacht rond de onthulling en gezien de huidige situatie waarin we met z'n allen verkeren, kan de presentatie van het levensgrote bronzen beeld nu gewoon niet doorgaan.

De werkgroep 'Deze man verdient een standbeeld' heeft dit bekendgemaakt via een korte verklaring op de projectwebsite.

"Uiteraard staat gezondheid ook bij ons voorop en vinden wij het niet gepast het standbeeld in deze crisistijd feestelijk te onthullen. Met pijn in ons hart, want naar dit bijzondere moment hebben we allemaal reikhalzend uitgekeken. Helaas rest ons nu niets anders de onthulling te verplaatsen naar een latere datum."

Het idee om een standbeeld voor Cruijff vanuit de supporters te realiseren, is ontstaan bij de Ajax Supporters Delegatie (ASD), waarna de werkgroep ‘Deze man verdient een standbeeld’ is samengesteld. En toen ging het hard. Het lukte Ajaxsupporters namelijk al binnen drie maanden het gewenste eindbedrag van 75.000 euro op te halen.

Naast een online inzamelingsactie op de projectwebsite werd een collecte gehouden tijdens Ajax - AZ op 7 oktober 2018.

De werkgroep communiceerde vervolgens in januari 2019 dat beeldhouwer Hans Jouta de eer kreeg het standbeeld te mogen maken. De Fries is al zijn hele leven Ajacied en maakte eerder al het fantastische standbeeld van Bobby Haarms. Dit beeld staat al sinds 2011 bij de hoofdingang van de Johan Cruijff Arena.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >