Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Contract Ziyech door Fifa automatisch voor enige tijd verlengd

Hakim Ziyech is ook in juli nog speler van Ajax. En nee, dat verzinnen wij niet. Dit is het simpele gevolg van een besluit van de Fifa. De wereldwijde voetbalbond voerde voor het nemen van dit besluit overleg met allerlei partijen, maar of hier ook juristen bij betrokken waren...?

07 april 2020 - 19:01
ziyechverlengdfifacar
Hoe zit het juridisch en wat vindt Ziyech zelf...? © Pro Shots

Als gevolg van de corona-pandemie is de voetballerij op zijn kop gezet. Het EK 2020 is al met een jaartje opgeschoven naar de zomer van 2021 en het is nog altijd de bedoeling om competities uit te spelen, maar niemand weet wanneer.

Het is nu wel al zeker dat de meeste competities de deadline van 30 juni niet gaan halen. Dit levert een probleem op omdat precies dit de datum is waarop contracten van spelers en trainers aflopen. Door einde contract en einde competitie nu samen te trekken, hoopt de Fifa dit probleem op te lossen.

De oplossing klinkt logisch, maar we hebben geen idee of het ook een goede oplossing is. Er zitten allerlei haken en ogen aan het scenario dat nu wordt uitgerold, om een vrij hippe term te gebruiken. Zo is Hakim Ziyech per 1 juli officieel speler van Chelsea en dus geen Ajacied meer...

De Fifa voorkomt nu allerlei disputen tussen clubs onderling, maar wat als Ziyech kort na 1 juli een blessure oploopt en op die manier niet topfit aan de start kan verschijnen bij zijn nieuwe club? Wij durven niet te zeggen hoe Chelsea hier precies over denkt... En hoe denkt Ziyech over misgelopen salaris? We praten niet over een paar tientjes.

Het valt dan ook zeker niet uit te sluiten dat er nog wel een juridisch dispuutje wordt uitgevochten links of rechts, want Fifa kan wel leuks iets willen maar heeft zich natuurlijk wel aan de wet te houden. Daar zijn ze bij Fifa niet altijd even goed in, zoals nu toevallig ook in het nieuws is.

Ook op het gebied van de transfermarkt is de Fifa van plan om flexibel met de hele situatie om te gaan. Dat klinkt alweer een stuk logischer, want nergens is in de wet iets vastgelegd over wie, wat, waar wat de spelersmarkt betreft.

Oh ja, en wie betaalt de salarissen van automatisch langer doorlopende, maar tegelijkertijd aflopende contracten terwijl clubs in financiële problemen komen? Voor Ajax en Ryan Babel, Klaas Jan Huntelaar en Bruno Varela zal dit allemaal geen punt zijn, maar wie weet komen andere clubs en spelers wel in de problemen...

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >