Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Besef problemen met verlengen contract lijkt in te dalen bij Fifa en PL

De klok tikt door en aangezien we het het coronavirus er nog niet echt lekker onder hebben, begint de tijd te dringen. Waarvoor? Om de competities uit te spelen. Voetbal is eventjes bijzaak, al doen diverse partijen er alles aan om het spelletje vlot te trekken. Maar of dit lukt...

16 april 2020 - 10:23
beseffifaplcar
Heel langzaam worden de onmogelijkheden ook duidelijk. © Pro Shots

We houden er niet zo van om ieder proefballonetje met jullie te delen en wat professor A of B vindt van de situatie in de sportwereld boeit ons ook niet zo, maar soms zijn er ontwikkelingen die wel degelijk nieuwswaardig zijn. Zoals nu.

Zoals je weet, heeft de Fifa besloten om de contracten van spelers automatisch te verlengen tot het nieuwe einde van het seizoen. Dit geldt voor zowel aflopende contracten als verdragen van spelers die al een contract hebben getekend bij een nieuwe club, zoals Hakim Ziyech.

Is het allemaal zo simpel? Nee, zo roepen knappe knoppen al een tijdje. Nee, lijken nu ook de Fifa en de Premier League in te zien. Het heeft nog steeds allemaal te maken met de datum van 30 juni. Dit is de dag waarop een punt wordt gezet achter seizoen 2019/2020 en wat de Fifa ook wil, het wordt een moeilijk verhaal om de huidige contracten zomaar eventjes te verlengen.

“Het is een goede zaak dat onze werkgroep erin is geslaagd om globale richtlijnen op te stellen, maar we begrijpen heel goed dat er in individuele gevallen vragen worden gesteld of dat er zelfs juridische stappen kunnen worden gezet,” aldus Victor Montagliani tegenover The Associated Press.

Montagliani is vice-voorzitter van Fifa en tot op heden horen we vice-voorzitters met veel meer realiteitszin spreken dan de echte voorzitters. Dit is er weer een mooi voorbeeld van. “We zijn allemaal voetbaldieren en willen het liefst morgen weer een wedstrijd spelen, maar we strijden momenteel het gevecht van ons leven en daar moet de prioriteit liggen.”

“Onder de Zwitserse wet – en die vertoont veel overeenkomsten met andere landen – is het voor een club, spelersvakbond of competitie onmogelijk om als individuele partij zomaar het contract van een werknemer dat op een bepaald moment afloopt eventjes open te breken,” voegt advocaat Despina Mavromati toe. Mavromati is oprichtster van SportLegis Lausanne.

“Alle partijen die betrokken zijn bij het contract moeten een nieuwe overeenkomst sluiten en het contract op basis hiervan aanpassen. Daar komt nog bij, als het ene contract wordt opgevolgd door een nieuw contract bij een andere club, dan moeten alle drie de partijen – oude club, nieuwe club en speler – akkoord geven over de verlenging van het oude contract en de aangepaste ingangsdatum van het nieuwe contract.”

Kortom, Ajax, Chelsea en Ziyech moeten met elkaar rond de tafel als de competities een herstart beleven. We hebben wat geluiden gehoord dat dit niet al te ingewikkeld zou moeten zijn, maar toch. Je weet het nooit. En dan zijn er nog clubs die aflopende contracten hebben. Bij sommige clubs is dit de halve selectie. Wie of wat vormt de oplossing? Niemand die het weet...

Het voortduren van de coronacrisis en het in kaart brengen van de juridische gevolgen op het vlak van contracten zorgt ervoor dat zelfs de Premier League een toontje lager begint te zingen. Van de boel verhuizen naar China en daar uitspelen alsof er niets aan de hand is tot voetballen in enkele lege Engelse stadions en nu misschien het seizoen kortwieken... Ja, de ontwikkelingen gaan snel.

De clubs overleggen vrijdag of het een idee is om alleen de hoognodige wedstrijden uit te spelen met het oog op beslissingen als 'titelrace', Europese startbewijzen en degradatie. We weten niet hoe dit vorm moet krijgen, maar goed. Het getuigt van enige realiteitszin dat zelfs de grootste en rijkste competitie inziet dat voetballen na 30 juni nogal wat complicaties met zich meebrengt.

Overigens blijft de vraag onbeantwoord of er voor 30 juni überhaupt wel wordt gevoetbald, maar meer wijsheid komt ongetwijfeld met het verstrijken van de tijd. De Schotse clubs lijken dit alles niet af te wachten en hebben ingestemd met het definitief stoppen van de competitie, net als de Belgen eerder al deden. De bonden moeten dit besluit nog wel ratificeren en dit kan lastig zijn, wanneer de Uefa over je schouder meekijkt.

De Duitse clubs hervatten ondertussen voorzichtig hun trainingen, al is er nog niet echt uitzicht op een herstart van de Bundesliga. De KNVB wacht nog een weekje af waar politiek Den Haag mee komt, al hebben Ajax, AZ en PSV alvast hardop laten weten dat de bal niet meer hoeft te rollen.

Zoals zo vaak de laatste weken geldt ook nu: wordt vervolgd...

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >