Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax op basis van puntensysteem met groot gemak in toptien Europese clubs

Het Europees voetbal viert deze maand zijn 65ste verjaardag. Het is helaas een jubileum in stilte, maar toch. Het idee van voetballen over de landsgrenzen leverde ons enkele van de allermooiste herinneringen op. En Ajax is er stiekem ook best wel goed in, zo blijkt op basis van een ranglijst.

29 april 2020 - 11:53
bbcranglijstcar
Hoppa, weer twaalf punten erbij voor de BBC-ranglijst! © Pro Shots

Het was in april 1955 dat men toch wel erg benieuwd was wie de beste club van Europa zou zijn. Zoals vaker rond die tijd, denk aan de Tour de France, werkte een journalist het idee verder uit. Gabriel Hanot, een oud-international van Frankrijk, beschreef zijn idee in sportkrant L'Equipe.

De rest is geschiedenis, zoals dat altijd zo mooi wordt gezegd. Niet alleen geschiedenis trouwens. Nee, wat is er een historie geschreven sinds dat eerste toernooi. Ook door Ajax. Juist door Ajax! Eerst in de aloude Europacup I, II en III, later in de hypermoderne Uefa Cup/Europa League en Champions League.

Zo'n 65 jaar na de publicatie in L'Equipe – waarna een toernooitje voor alleen kampioenen al snel niet genoeg bleek – waren ze bij de BBC toch eens benieuwd: wie zijn op basis van prestaties nu echt de beste clubs van Europa? De Britse omroep bedacht een vrij logisch puntensysteem en Ajax gooit eens te meer hoge ogen! Net als het iconische rood-witte shirt laatst al deed.

Het puntensysteem werkt als volgt: de winnaar van de Europacup 1/CL ontvangt 12 punten, de verliezend finalist krijgt 6 punten en de verliezer van een halve finale mag 3 punten bijschrijven. Ook is er een verdeling gemaakt voor de kleinere toernooien (8/4/2) en scoren clubs een puntje bij het winnen van de Supercup.

Het zal geen enkele verbazing wekken dat dertienvoudig EC1/CL-winnaar Real Madrid met kop en schouders boven de rest uitsteekt en FC Barcelona de laatste jaren aan een opmars bezig is. Aldus voeren twee Spaanse clubs de eeuwige ranglijst aan, gevolgd door Bayern München, AC Milan en Liverpool.

Bij de Engelse clubs moeten we aantekenen dat er punten zijn misgelopen door het verschrikkelijke Heizeldrama. Voor het drama van 1985 wonnen de Engelse clubs de ene na de andere cup met de grote oren, daarna was het toch een tijdje wachten voordat er nieuwe glorie aanbrak.

Hoe dan ook, plek zeven is toch echt gereserveerd voor Ajax en daarmee blijkt de club 'beter' dan Internazionale, Manchester United en Atlético Madrid. Dat is helemaal geen gekke score! Bedenk ook even dat Ajax – samen met Real en Bayern – een trio clubs vormt dat de Europacup 1 drie keer op rij won.

En ook behoort Ajax tot een groepje van zes dat de drie Europese prijzen stuk voor stuk in de kast heeft staan. De Ajacieden delen deze eer met Juventus, Barcelona, Bayern, Chelsea en Man Utd. Ook dat is een prima rijtje om toe te behoren, want stel je eens voor dat je supporter bent van Benfica... Dan heb je het zwaar, hoor, na al die vervloekte en dus verloren Europese finales.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >