Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax kan op dit moment niet investeren in zijn selectie

Niemand is immuun voor het coronavirus. Ook Ajax niet. Het scheelt wel dat de club in financieel opzicht zo gezond is dat het de nodige klappen kan opvangen. Maar ook de zakken van Ajax zijn niet diep genoeg om bijvoorbeeld op de transfermarkt te doen alsof er niets aan de hand is.

25 april 2020 - 09:37
nunietinvesterencar
Zie hier enkele van de duurste aankopen uit de Ajaxhistorie. © Pro Shots

Als je een blik werpt op de toptien duurste aankopen van Ajax kom je zes spelers tegen die sinds de zomer van 2018 zijn gekocht. Of hier in aanloop naar volgend seizoen nog een nieuwe naam aan kan worden toegevoegd, is nog maar zeer de vraag.

“Ook Ajax zal een veer moeten laten,” erkent Erik ten Hag via de officiële kanalen van de club. “En dat heeft ook consequenties voor de mogelijkheden. De laatste jaren hebben we kunnen investeren, maar op dit moment mogen we dan niet doen.”

“We hebben ervoor gekozen om die risico's niet aan te gaan,” vervolgt de trainer. De opstelling van de club is natuurlijk volkomen logisch, want Ajax draaide ook de laatste jaren een operationeel verlies. Dat het eigen vermogen toch kan worden aangevuld, was dankzij premies en transfers.

De eerste 40 miljoen euro voor Hakim Ziyech is dankzij een akkoord met Chelsea al binnen, maar of andere sterspelers van wie een vertrek dreigt ook voor de hoofdprijs worden uitgezwaaid? Dat is natuurlijk maar zeer de vraag. Grote kans dat enorme transfersommen tot het verleden behoren.

Dit heeft niet alleen gevolgen voor de prijs die Ajax denkt te kunnen pakken voor sterspelers. Nee, denk even verder. Hebben Edson Álvarez en Razvan Marin nog een serieuze toekomst in de Johan Cruijff Arena? Goede vraag. Op basis van speelminuten zou het antwoord best eens 'nee' kunnen zijn.

Álvarez kostte 15 miljoen euro, voor Marin werd 12 miljoen euro betaald. Flinke bedragen, maar ook transfersommen die je gezien de status van Ajax best had kunnen incasseren bij een verkoop in het tijdperk van voor het coronavirus. Zo ging het ook met Max Wöber, om maar een voorbeeld te noemen. Hij kwam voor 7 miljoen euro, werd nooit een vaste waarde en ging voor 10 miljoen euro.

Dit bedrag kan worden ingelegd worden bij een volgende inkomende transfer en zo bouwde Ajax een steeds sterkere en waardevollere selectie. Prima, niks mis mee. Maar dit model staat nu onder druk. Het is niet zo dat Ajax geen enkele transfer kan doen, maar er zijn vast en zeker gevolgen.

Welke gevolgen precies? Dat moeten we afwachten...

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >