Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Wat kunnen we verwachten van de Uefa-vergadering?

Er spelen sinds de uitbraak van het coronavirus pas echt serieuze zaken, maar als je kijkt naar de belangrijkste bijzaak kom je toch al snel uit bij voetbal. Er staat dinsdag een nogal belangrijke vergadering van de Uefa op het programma. Wat kunnen we verwachten?

16 maart 2020 - 15:32
uefadinsdagwatjemoetwetencar
Heerenveen-uit was de laatste wedstrijd, maar wat wordt de volgende? © Pro Shots

Het is en blijft koffiedik kijken in het kwadraat en je kunt nooit precies voorspellen wat de wijze piefen van de Uefa allemaal bedenken, maar het is wel interessant om een aantal dingen op een rijtje te zetten. Het kan best zo zijn dat de Europese voetbalbond met diverse voorstellen komt.

Het lijkt vrijwel uitgesloten dat er komende zomer 'gewoon' een EK wordt gevoetbald en ergens is dat best logisch, omdat de nationale competities op dit moment voorrang genieten. Ook boven de Europese toernooien. De Uefa wil er misschien niet aan, maar het lijkt onvermijdelijk.

Prioriteit ligt bij het uitspelen van de nationale competities en wanneer daarna seizoen 2020/2021 kan beginnen. Het zou zomaar kunnen dat de Uefa met set regels of een soort blauwdruk komt waar alle competities aan moeten voldoen, dit om een soort gelijk speelveld te creëren. Toch brengt dit evengoed complicaties met zich mee, omdat de uitbraak van het coronavirus zich nergens op hetzelfde punt bevindt.

Misschien kan er in Italië wel al eerder weer gevoetbald worden dan in een ander land en je kunt moeilijk allemaal op elkaar gaan zitten wachten. Als complicerende factor komt hierbij de deadline van 30 juni 2020 om de hoek kijken. Waarom? Dit is de datum waarop alle contracten aflopen. Hakim Ziyech is 30 juni bijvoorbeeld nog gewoon speler van Ajax, waarna op 1 juli zijn contract bij Chelsea ingaat.

Je kunt spreken van een race tegen de klok, maar om te beginnen moet het veilig zijn om weer te kunnen voetballen. We hebben het hier nog niet eens over volle stadions, maar puur over het laten rollen van de bal. De eredivisie is tot 6 april opgeschort, terwijl Zwitserland zijn competitie al tot begin mei heeft stilgelegd. Tegen de tijd dat weer kan worden opgestart, moeten spelers eerst fit worden.

Groepstrainingen zijn op dit moment uit den boze, maar spelers kunnen niet vanaf nul ineens aan een volwaardig programma beginnen. De KNVB tekende al aan dat de eredivisie niet wordt hervat voordat er een zekere voorbereiding is afgewerkt, misschien zelfs wel inclusief het spelen van de nodige oefenwedstrijden. Dit maakt het winnen van de race tegen de klok nog spannender en dan gaan we er hier voor het gemak vanuit dat er geen spelers besmet raken met het coronavirus. Gebeurt dit wel, dan volgen er allerlei verplichte periodes van quarantaine en noem maar op.

Het is dus best denkbaar – let op: we zeggen niet dat dit gebeurt... – dat het laatste potje van seizoen 2019/2020 al is gespeeld. Wordt dit dinsdag bekend? Die kans lijkt klein. De belangen zijn veel te groot om alles nu al definitief stil te leggen, maar in feite heeft niemand enig idee. Ga maar na welke maatregelen er op het gebied van volksgezondheid zijn genomen. We mochten vrijdag allemaal naar het café, zaterdag zagen we in dat dit niet handig was en zondag ging alles binnen het halfuur op slot.

Het hervatten van de eredivisie kan best eens samenvallen met de start van seizoen 2020/2021, maar hoe doe je zoiets? De Uefa kan zomaar beslissen dat de stand op het moment van het opschorten van een competitie – de huidige weergave op Teletekstpagina 819 – wordt gebruikt om clubs in te schrijven voor Europese toernooien. Promotie en degradatie werkt overal verschillend en dat wordt weer een compleet ander verhaal, maar op die manier is er tenminste sprake van enige eenheid en het biedt de nationale bonden de optie om te verwijzen naar een besluit van hogerhand.

Het interessante is dat dit niet voor het eerst zou zijn. Partizan Belgrado werd in 1999 door de Uefa uitgeroepen tot kampioen van Joegoslavië. Dit gebeurde pas in de zomer, maar wel teruggerekend vanaf flink wat speelronden voor het oorspronkelijke einde. De competitie moest tot stilgelegd worden vanwege de NAVO-bombardementen en herstarten was in een oorlogssituatie geen optie.

We kunnen allen maar afwachten of seizoen 2019/2020 nog een herstart krijgt...

Geraadpleegde bronnen:
Dale Johnson op Twitter
Diario AS
Voetbal International
Wikipedia

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >