Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Tot 1 juni geen bijeenkomsten, dus ook geen voetbal. Wat nu...?

Er was geen lockdown en er komt ook geen officiële lockdown. De maatregelen om de uitbraak van het coronavirus te bestrijden, worden wel nog strikter. Premier Mark Rutte heeft aangekondigd dat bijeenkomsten tot 1 juni worden verboden. Betekent dit definitief een voortijdig einde van de eredivisie?

23 maart 2020 - 19:21
laatstebeeldseizoencar
Deze foto kan wel eens het laatste beeld van seizoen 19/20 zijn... © Pro Shots

We wachten op bericht van de KNVB, maar het heeft er alle schijn van dat er in Nederland een streep staat onder voetbalseizoen 2019/2020. Ajax staat na 25 wedstrijden op basis van doelsaldo bovenaan, maar of het ook toch kampioen wordt uitgeroepen? We hebben geen flauw idee...

Het zetten van die streep maken we op uit de woorden van Rutte, die aankondigde dat Nederland nog strenger en langer durende maatregelen neemt om de bevolking te beschermen tegen het coronavirus. Bijeenkomsten worden tot 1 juni verboden en er zijn geen uitzonderingen mogelijk.

Er komen zelf handhavers op straat om naleving hiervan te waarborgen en als er een overtreding wordt vastgesteld, wordt een boete van 400 euro uitgeschreven. Het lijkt onmogelijk om onder deze nieuwe omstandigheden te kunnen voetballen, zelfs in lege stadions. Er is ook voor lege tribunes al snel sprake van een 'bijeenkomst'. En bijeenkomsten zijn vanaf nu dus echt verboden.

Het lijkt daardoor onmogelijk geworden om de eredivisie voor 30 juni af te ronden. Deze datum is van belang omdat de 30ste het breekpunt is voor zo'n beetje alle afgesloten contracten waaronder die van de spelers. Zelfs als alles na 1 juni wordt vrijgegeven, moeten selecties eerst weer opgetraind voordat er gespeel kan worden. Negen potjes voetballen is schier onmogelijk...

De KNVB liet toevallig zondagavond nog doorschemeren dat er volgens diverse scenario's wordt gewerkt en de voetbalbond toonde zich zelfs optimistisch over het vervolgen van het seizoen. Het lijkt er nu echter op dat het doemscenario uit de kast moet worden getrokken. Dit doemscenario voorziet in het schrappen van degradanten, maar dat is nog niet alles.

Nee, er moet bovenin ook iets gebeuren. Ajax heeft op basis van een iets beter doelsaldo ten opzichte van AZ nog altijd de koppositie in handen. De kans is klein dat dit voldoende is om uitgeroepen te worden tot kampioen, maar het kan zomaar een startbewijs opleveren voor de Champions League.

De regels schrijven nu eenmaal voor dat in de eredivisie bij gelijke stand wordt gekeken naar het beste doelsaldo en niet naar het beste onderlinge resultaat. Dat laatste is vervelend voor AZ dat zowel thuis als uit won van Ajax, maar er waren duidelijke regels voordat de bal dit seizoen aan het rollen werd gebracht.

Wat die regels waard zijn, moet nog wel eventjes blijken. We wachten op bericht uit de Zeister bossen...

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >