Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ten Hag over tactiek Ajax: 'Mensen weten niet waar ze over praten'

Er wordt gekscherend gezegd dat Nederland zo'n 16 miljoen bondscoaches telt. En als dit klopt, hoeveel Ajaxtrainers herbergt het land dan? Officieel eentje. En dat is Erik ten Hag. Hij ligt onder vuur omdat Ajax in een wak zit, maar vindt dat veel mensen niet weten waar ze over praten.

06 maart 2020 - 16:31
hagondervuurcar
Ten Hag lijkt zich wat te storen aan de pijnpunten die worden benoemd. © Pro Shots

Het zijn zware tijden voor de gemiddelde Ajacied omdat de club op twee fronten roemloos het onderspit delfde, terwijl het een voorsprong van zes punten verspeelde in de eredivisie. Omdat het veldspel ook vies tegenvalt, kun je je voorstellen dat er kritiek klinkt.

De kritiek liegt er niet om en komt ook wel ergens vandaan. Iedere dieptepass van de opponent staat de laatste potjes gelijk aan een kans in wording. Hoewel je kunt steggelen over de definitie van een lange bal, komt het er toch vaak op neer dat de laatste linie slecht staat opgesteld.

'Restverdediging' is hier een mooie term voor. Al is er bij Ajax de laatste weken weinig moois aan, omdat twee overgebleven verdedigers telkens aanvallers op zich af zien snellen en moeten redden wat er nog te redden valt. Of zit het toch iets anders in elkaar?

“Het is allemaal generaliseren. Iemand begint te roepen en vervolgens kom je in papegaaienland. Restverdediging is ook zo'n term die veel wordt gebruikt. Mensen weten niet waar ze over praten,” reageert Ten Hag tijdens het persgesprek richting sc Heerenveen-uit.

Het grappige is dat Ten Hag zelf de restverdediging kort na de start van het seizoen als een groot verbeterpunt aanstipte. En het lijkt de laatste potjes wel alsof we weer naar een 'zomers Ajax' zitten te kijken. Dat is helaas geen compliment.

De term 'restverdediging' is dus een modegril of generaliserend, maar even later legt Ten Hag uit dat de positionering van de backs bij balverlies niet klopt, waardoor de defensie soms kwetsbaar oogt als er moet worden omgeschakeld. De reden? Beide backs staan te hoog.

“We gaan dingen niet op hun kop zetten, want de ploeg heeft vastigheid en structuur nodig. Vanuit daar moet het beter, bijvoorbeeld de positionering van de backs. Dit ging tijdens het uitduel met FC Utrecht al iets beter. Dat behoort tot onze principes, maar het was nog niet goed genoeg. Dest en Tagliafico kunnen niet op hetzelfde moment weg zijn. Dat zijn afspraken, maar die werden soms met voeten getreden.”

De positionering moet dus worden verbeterd, al betekent dit niet dat de backs lekker moeten blijven hangen rond de middenlijn. Nee, er moet een goed evenwicht gevonden. “De deelname van onze backs aan het aanvalsspel hoort tot de kracht van onze ploeg. Maar als ze allebei mee naar voren gaan... Dan worden we kwetsbaar als we slecht zijn aan de bal.”

Uiteraard is en blijft de restverdediging slechts een van de facetten, want Ten Hag wijst ook terecht op het te gemakkelijk weggeven van doelpunten. Onnodige fouten moeten uit de opbouw en het moet beter bij spelhervattingen. Daaruit incasseert Ajax te veel tegentreffers, meestal omdat de gemaakte afspraken niet worden nagekomen of de echte scherpte ontbreekt.

We leren zaterdagavond uit bij Heerenveen of er stappen voorwaarts zijn gezet. Hopelijk wel.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >