Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ten Hag beschouwt term 'restverdediging' als modegril

Het lijkt de laatste weken alsof we naar een zomers Ajax zitten te kijken. De opponent trapt een lange bal naar voren en vanaf dat moment hoop je alleen maar dat het goed afloopt. Dat is iets wat we kennen uit een Europese voorronde, maar Erik ten Hag bagatelliseert het probleem.

05 maart 2020 - 08:25
hagrestverdedigingcar
De poort staat bij Ajax echt veel te wijd open... © Pro Shots

Met zomers Ajax bedoelen we dat de club ieder jaar opnieuw moet opbouwen. Een elftal Ajacieden speelt nooit zijn beste voetbal in de zomer, als de afstemming nog verre van optimaal is en er nog wordt gezocht naar hoe puzzelstukjes op de juiste manier in elkaar vallen.

Denk maar eens terug aan de uitwedstrijd tegen Paok Saloniki, waarin Ajax geen antwoord had op snelle uitvallen van de Grieken. Het vervelende is echter dat we meer dan een half seizoen later uit tegen FC Utrecht (2-0) alweer hetzelfde probleem zagen, zonder dat er een antwoord lijkt.

Ajax volhardt in het spelen met zeer hoog staande backs en twee centrale verdedigers – die soms worden ondersteund door een inzakkende middenvelder – en daardoor komt het er na een lange bal telkens op neer dat je niets anders kunt doen dan bidden dat de kans in de maak wordt gemist...

“Ik denk dat de term 'restverdediging' een beetje een populair begrip is,” reageert Ten Hag als Ajax Life vraagt waarom iedere lange bal zo gevaarlijk is. “Ik denk niet dat dit het punt is. We waren in het verleden vaster aan de bal. Die lange ballen zie ik niet zo. Ja, tegen AZ. Bij een moment van druk zetten.”

Maar ook uit bij Heracles Almelo (1-0) ging het fout na een pass over vele meters. Zo zijn er nog wel meer voorbeelden. Hoe vaak hebben we tegen Utrecht een verdediger in de achtervolging zien gaan? We hebben het niet geturfd, maar het zou toch echt fijn zijn als de organisatie bij balverlies wat beter in elkaar steekt. Het is hoognodig bovendien.

Ten Hag is vooralsnog niet van plan om veel te veranderen. “Het doen van aanpassingen zit niet zozeer in mijn hoofd. Het is niet zo dat je in deze fase van het seizoen ineens totaal anders kunt gaan spelen, bijvoorbeeld door in te zakken. Al leidt ons huidige spel ook niet tot veel, dat klopt.”

Het gebrek aan creativiteit voorin wordt door de trainer als grootste pijnpunt gezien. “We moeten aan automatismen en vastigheden werken, waardoor de vorm terugkomt en je acties en combinaties kunt maken. Het wordt de aanvallers niet gemakkelijk gemaakt omdat de rest van de ploeg ook niet die vorm heeft. We vinden nu net niet dat ene metertje ruimte.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >