Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Onthulling standbeeld Johan Cruijff woensdag 22 april

Goed nieuws! De onthulling van het standbeeld van Johan Cruijff naast de hoofdingang van de Arena vindt woensdag 22 april om 15.00 uur plaats. Het levensgrote bronzen beeld komt vlakbij van dat van Bob Haarms te staan en kunstenaar Hans Jouta is weer verantwoordelijk voor het boetseerwerk!

12 maart 2020 - 08:56
Beeld-Cruijff-1200

Het beeld kwam tot stand door een inzamelingsactie onder supporters op initiatief van de Ajax Supporters Delegatie. De datum van de onthulling is zo gekozen dat alle supporters ruimschoots de gelegenheid krijgen het standbeeld van de legendarische nummer 14 te kunnen bewonderen.

Ajax speelt donderdag 23 april de thuiswedstrijd tegen Vitesse. Verder is zaterdag 25 april de geboortedatum van Johan Cruijff en vindt zondag 26 april de jaarlijkse Cruyff Legacy 14K Run plaats in en rondom de Johan Cruijff Arena. De onthulling duurt naar verwachting 15 minuten. Voor degenen die de onthulling thuis live willen volgen, verzorgt Ajax TV op 22 april een livestream.

Het idee om een standbeeld voor Cruijff vanuit de supporters te realiseren is ontstaan bij de Ajax Supporters Delegatie, waarna de werkgroep ‘Deze man verdient een standbeeld’ is samengesteld. En toen ging het hard. Het lukte Ajaxsupporters namelijk al binnen drie maanden het gewenste eindbedrag van 75.000 euro op te halen.

Naast een online inzamelingsactie op de projectwebsite werd een collecte gehouden tijdens Ajax - AZ op 7 oktober 2018.

De werkgroep communiceerde vervolgens in januari 2019 dat Jouta de eer kreeg het standbeeld te mogen maken. De Friese beeldhouwer is al zijn hele leven Ajacied en maakte dus eerder al het standbeeld van Bobby Haarms. Dit beeld staat al sinds 2011 bij de hoofdingang van de Johan Cruijff Arena.

Dat Jouta regelmatig bij thuiswedstrijden in het stadion zit, versterkt het uitgangspunt van de werkgroep dat het standbeeld vanuit en door de supporters wordt gerealiseerd.

De werkgroep is er trots op dat supporters dit beeld mogelijk hebben gemaakt voor de beste voetballer die Ajax en Nederland ooit heeft voortgebracht. Dit mooie resultaat is te danken aan de duizenden donaties en de inzet van vele vrijwilligers.

Jordi Cruijff: “Wij hebben het beeld al mogen zien en het ziet er geweldig uit. Namens de familie wil ik dan ook alle supporters van Ajax bedanken die zich hebben ingezet en hebben bijgedragen aan de totstandkoming van dit mooie eerbetoon aan mijn vader.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >