Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Eredivisie blijft hoopvol, Premier League op z'n vroegst hervat in mei

Tsja, wat kunnen we ervan zeggen? Het lijkt erop dat de uitbraak van het coronavirus in Nederland nu echt op het punt van ontploffen staat. En ook in de landen om ons heen blijven de curves met besmette personen stijgen. Desondanks blijven de diverse competities hoopvol dat er in seizoen 2019/2020 nog wordt gevoetbald.

19 maart 2020 - 15:38
tadic-12007
Het begint nu al te frustreren dat er niet wordt gevoetbald, kun je nagaan... © Pro Shots

De eredivisie is momenteel opgeschort tot 6 april, maar het kan bijna niet anders of de voetballoze periode wordt verder verlengd. Alleen al omdat de spelers na een periode van enkele weken zonder voetbal eerst weer fit moeten worden. In je eentje trainen is toch iets anders dan met een selectie...

Het lijkt erop dat we – als het al zo ver komt – moeten denken aan een herstart ergens eind april of begin mei. Althans, dit is de voorlopige stand van zaken in Engeland. Het EK 2020 is al met een jaartje uitgesteld om ruimte te maken voor het voltooien van nationale competities en de Premier League hoopt hier zijn voordeel mee te doen.

Voor 30 april wordt de competitie echter niet hervat. Dit blijkt uit een verklaring die donderdag na overleg tussen de twintig clubs is verstuurd. Het reglement van het Engelse voetbal schrijft voor dat de competities uiterlijk 1 juni moeten zijn uitgespeeld, maar ook die deadline is verschoven en wel met onbepaalde tijd.

Of het zinvol is om allerlei data te noemen en de boel telkens een beetje op te schuiven? Dat is een vraag waarop we slechts in de toekomst antwoord kunnen geven. Het oogt allemaal een tikje naïef en voorlopig krijgen we nog heel wat te stellen met het coronavirus, waardoor voetballen en het afmaken van een competitie slechts bijzaak is.

Wie weet heeft het ermee te maken dat er op de achtergrond allerlei juridische zaken spelen. De Premier League is het bijvoorbeeld contractueel verplicht om het seizoen af te maken. Dat klinkt heel logisch, maar dit heeft allerlei gevolgen voor de tv-rechten en de hoge uitkeringen die hierbij horen.

Heel zwart-wit en juridisch gezien kun je spreken van nalatigheid als het nu ophoudt, ook al is er duidelijk sprake van een bepaalde tint grijs. Het komt er vooral op neer dat de Premier League alles op alles zet om het huidige seizoen af te maken. Of dit daadwerkelijk gaat lukken, is een tweede en afhankelijk van allerlei dingen.

De eredivisie beschikt ook over goede hoop dat seizoen vroeg of laat kan worden uitgespeeld. “We houden nog geen rekening met doemscenario's,” aldus Mattijs Manders in gesprek met Fox Sports. Manders is directeur van de Eredivisie CV. “Op dit moment blijft het streven om de eredivisie op 30 juni te hebben uitgespeeld. Dat kan met of zonder publiek. Dat kan met midweekse programma's,” vervolgt Manders.

Dit klinkt mooi, maar het zou al heel wat zijn als de bal nog aan het rollen wordt gebracht. De kans op wedstrijden in een vol stadion lijkt vrijwel nihil, zo niet uitgesloten. Het leven is straks echt niet ineens plotsklaps zo normaal dat er 50.000+ Ajacieden in de Johan Cruijff Arena hun club kunnen aanmoedigen alsof er nooit een coronavirus is geweest.

Sterker nog, er worden aan alle kanten evenementen afgelast en de Duitse deelstaat Baden-Württemberg zette al tot en met 15 juni een streep door evenementen in verenigingsverband. De deelstaat huisvest 1899 Hoffenheim en SC Freiburg, waardoor het al zeer de vraag is of deze clubs wel in actie kunnen komen. Misschien kan er voor de Bundesliga nog een uitzondering gemaakt worden.

Maar hoe het nu echt verder moet, onder meer met de eredivisie? Niemand die het weet...

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >