Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over sc Heerenveen – Ajax

Ajax zit momenteel in de hoek waar de klappen vallen. Als de Ajacieden aan het einde van het seizoen met een prijs willen staan, is het zaak om heel snel uit die vervelende hoek te komen. Om te beginnen in Friesland, waar de ploeg van Erik ten Hag het zaterdagavond opneemt tegen sc Heerenveen. Hieronder drie dingen die je moet weten richting aftrap!

07 maart 2020 - 12:05
Copyright-ProShots-25539411
Ajax won vorig seizoen met 4-0 in Heerenveen, mede dankzij een wereldgoal van Schöne. © Pro Shots

Ajax wil evenaring van negatief record voorkomen
De Amsterdammers verloren dit eredivisieseizoen al vijf keer. Dat is zeker niet des Ajax, maar het is misschien nog wel pijnlijker dat de ploeg in vier van de vijf verloren duels niet eens wist te scoren. Het zijn statistieken die we de laatste jaren niet zijn gewend van Ajax, want bovenstaand fenomeen gebeurde voor het laatst in het seizoen 2014/2015.

Om te voorkomen dat een negatief record uit 2015 wordt geëvenaard, zal Ajax zaterdagavond moeten scoren. De Ajacieden wisten geen enkel doelpunt te produceren in hun laatste twee eredivisiewedstrijden en kunnen voor het eerst in vijf jaar niet tot scoren komen in drie opeenvolgende competitieduels.

Garantie op doelpunten
Ajax heeft dus doelpunten nodig en Heerenveen lijkt gezien het verleden de ideale tegenstander om tegen te scoren. In de laatste 21 eredivisie-ontmoetingen met de club uit Friesland scoorde de Amsterdammers liefst 72 keer, wat uitkomt op een gemiddelde van 3,4 per wedstrijd. Duels tussen Ajax en Heerenveen zijn dan ook nog nooit in een bloedeloos gelijkspel geëindigd.

Waar Ajax regelmatig het net weet te vinden tegen Heerenveen, hebben de Friezen meer moeite met het produceren van doelpunten tegen de Amsterdammers. Heerenveen kwam namelijk in de laatste vijf competitieduels in eigen huis niet tot scoren tegen Ajax. Althans, er werd in deze periode één doelpunt gemaakt aan Friese zijde, maar dit betrof een eigen goal van Joël Veltman. De laatste Friese treffer tegen Ajax dateert alweer uit augustus 2013.

Promes loert op record, Tadic op hoger rendement
Het is alweer even geleden dat Quincy Promes scoorde voor Ajax. De aanvaller heeft er een tijdje uit gelegen met een blessure en staat dus ook al een geruime tijd op elf goals. Promes is daarmee niet alleen clubtopscorer van Ajax, maar het aantal doelpunten is tevens zijn persoonlijke record in de Nederlandse competitie. We kunnen ons goed voorstellen dat Promes in Heerenveen zijn record wil proberen te verbeteren.

Een andere speler wie wel een goal kan gebruiken is Dusan Tadic. De aanvoerder was in zijn laatste zes competitieduels slechts bij twee treffers direct betrokken (één goal en één assist). Dat zijn cijfers die we niet van Tadic zijn gewend en het rendement van de Serviër lag in de afgelopen jaren dan ook hoger. De laatste keer dat hij over een periode van zes eredivisiewedstrijden zo’n laag rendement haalde, was in 2014 bij FC Twente. Hopelijk is Tadic in Heerenveen – evenals de rest van de selectie – gebrand om te scoren voor een winnend Ajax.

Heerenveen en Ajax trappen zaterdagavond om 20.45 uur af in het Abe Lenstra Stadion.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >