Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Blind houdt hoop op betere tijden: 'Dit elftal geeft niet op'

Daley Blind is niet geschrokken van Ajax. Het veldspel was ook tegen FC Utrecht (2-0) weer pover en er werd een terechte nederlaag geleden, maar Blind voorziet desondanks beterschap. Hij houdt hoop op betere tijden en vertrouwt op de kwaliteit die nog steeds alom aanwezig is.

05 maart 2020 - 08:05
blindbeterschaputrajacar
Kin omhoog en blijven strijden. Dan komt het goed. Toch...? © Pro Shots

Als je kijkt naar het Ajax van 2019/2020 is het geen schande om te concluderen dat de dalen dieper zijn dan die van vorig seizoen. Maar het wordt langzaam... nee, nu toch wel hoog tijd om de zaken om te draaien. Op deze manier is de kampioensrace snel voorbij...

“Ik ben niet geschrokken en denk dat wij in de eerste helft best prima voetbal spelen, met meer vastigheden dan in de laatste wedstrijden. We creëren te weinig, maar zeker in de eerste helft was het aan de bal goed. Het grote probleem is: te weinig kansen. De laatste pass of laatste twee passes zijn niet goed en dan moet je terug,” aldus Blind tegenover de verzamelde pers.

Hoewel Blind spreekt over betere organisatie had je het gevoel dat Utrecht iedere keer dat het over de middenlijn kwam ook een doelpunt kon maken, terwijl Ajax zich juist keer op keer vastliep. De openingstreffer betekende niet direct de genadeklap, maar na rust zagen we Ajax soms echt dolen.

“Het blijft voetbal en het kan zo weer anders zijn. Het is op dit moment niet goed. Als een club als Ajax in zo veel wedstrijden niet weet te scoren, moeten we daar iets aan doen,” vervolgt Blind, die in de eerste helft als middenvelder aan de bal alles deed wat binnen zijn macht lag.

Dat gebeurde met relatief succes: we zagen Blind op het overvolle middenveld echt goede passes vooruit spelen, waardoor er een Ajacied tussen de linies aan de bal kwam. Helaas kreeg Blind de bal soms net zo hard weer terug, als gevolg van gebrek aan creativiteit en dynamiek voorin.

“Het is inderdaad mijn taak om de bal daar te krijgen,” beaamt Blind de woorden van Ajax Life. “Maar we zijn een team en aanvallen en verdedigend doen we samen. We stralen uit dat we hard willen werken, daar ligt het niet aan. We zitten in de hoek waar de klappen vallen en daar moeten we mee dealen. We moeten geloof houden in eigen kunnen en het samen doen.”

Het stomme is dat een beetje compacte verdediging al genoeg is om Ajax te bedwingen en dat meer en meer ploegen zich van deze tactiek bedienen. Zelfs AZ besloot tijdens de topper (0-2) terug te plooien en gebruik te maken van de zee van ruimte die Ajax achter zijn defensie liet.

Zo simpel is het volgens Blind echter niet: “Als een ploeg druk zet op ons en ze winnen, dan is het van: iedereen moet druk zetten. Dan schrijven jullie allemaal: het antwoord is gevonden. We komen genoeg voorin, maar we hebben geen geluk. Het lukt niet, het zit niet mee. Het zijn dezelfde spelers, maar we hebben veel blessures gehad. Ze kunnen het nog steeds, alleen komt het er niet uit.”

Er worden de laatste weken veel koppen bij elkaar gestoken, maar valt hier nog tegenop te praten? Eén of andere nieuwe sessie lijkt niet veel zin te hebben, denken we te kunnen opmaken uit Blinds woorden. Er zal een soort woede moeten ontstaan als basis voor Ajax om zich weer op te richten.

“Iedereen moet op zichzelf focussen en met het team bezig zijn. Op een gegeven moment heb je genoeg gepraat en wordt het een kwestie van doen. We werken keihard. Ik denk niet dat er een ploeg op het veld stond die opgaf. Wat vorig jaar goed viel, valt nu de andere kant op. Daar moeten we mee dealen en niet voor weglopen. En we moeten kritisch zijn op onszelf, want dit is niet de standaard die Ajax nastreeft.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >