Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Apatisch Ajax verliest van AZ en dit viel ons op

Een zorgwekkend slecht Ajax heeft op eigen veld een pijnlijke 2-0-nederlaag geleden tegen AZ. Negen opvallende zaken tijdens opnieuw een frustrerend avondje in de Johan Cruijff Arena.

01 maart 2020 - 22:04
AZ_1200x800
Tadic kon tegen AZ opnieuw zijn stempel niet drukken. © Pro Shots

Ziyech en Promes terug in de basis
Erik ten Hag besloot om Hakim Ziyech en Quincy Promes vanaf de aftrap te laten beginnen in de topper tegen AZ. Beiden begonnen op de vleugel. Ryan Babel zat niet bij de selectie vanwege een kuitblessure en Danilo zat na zijn (Europese) basisdebuut tegen Getafe ditmaal op de bank. Met de terugkeer van Nico Tagliafico schoof Daley Blind weer terug naar het centrum. Lisandro Martínez kwam daardoor weer op het middenveld te staan, naast Carel Eiting en ten koste van Ryan Gravenberch die op de bank begon.

Fout met gevolgen Blind
Net als drie dagen eerder tegen Getafe keek Ajax in de eigen Johan Cruijff Arena al snel tegen een achterstand aan. Daley Blind - vaak geroemd vanwege zijn splijtende inspeelpasses - schoot de bal na vier minuten slordig in de voeten van Frederik Midtsjø. De Noor speelde direct de rappe Myron Boadu aan. De aanvaller stond geen buitenspel (Blind hief dat op) en schoot oog in oog met Onana raak via de binnenkant van de paal.  

Gefrustreerd Ajax doolt
Ajax had in de eerste helft veel moeite met het aangekondigde counterspel van de Alkmaarders. De ploeg speelde onsamenhangend voor het eigen publiek, in een traag tempo, leed slordig balverlies en bij vlagen te angstig. Het resulteerde in meerdere fluitconcerten en zichtbare ergernis bij enkele Ajacieden op het veld, zoals Hakim Ziyech. Grote kansen op een gelijkmaker wist de ploeg in de eerste 45 minuten verder ook niet te creëren.   

Opstootje langs de lijn
Vlak voor rust liepen de gemoederen op toen scheidsrechter Serdar Gözübüyük niet affloot na een vermeende overtreding van Martínez op Stengs. Ajax weigerde de bal uit te spelen en in de daaropvolgende duels gingen Ziyech en Tadic naar de grond. Bij die laatste overtreding nam Tagliafico het op voor zijn ploeggenoot. Dat resulteerde in een opstootje langs de zijlijn, maar leverde naast een vermaning voor diverse spelers alleen geel op voor AZ-assistent Pusic.

Onana houdt Ajax voor rust op de been
Dat Ajax ging rusten met perspectief op punten dankte het aan Andre Onana die zijn ploeg tweemaal op de been hield. Eerst redde hij met ene fraaie reflex op een hard schot van Midtsjø en vlak voor rust handelde hij bekwaam toen Boadu zijn voet tegen een voorzet van Stengs zette.

VAR houdt het (even) spannend
Na ruim een uur spelen keurde Gözübüyük op advies van de VAR na het bekijken van de beelden de 0-2 van Oussama Idrissi af. Daley Blind aarzelde geen moment en wees de arbiter meteen op een eerder gemaakte handsbal van Boadu in een luchtduel met Perr Schuurs. Daarmee bleef de spanning in ieder geval nog in de wedstrijd, al maakte Ajax tot dat cruciale moment geen enkele aanspraak op de gelijkmaker.  

Ajax weggecounterd na rust
Terwijl Klaas Jan Huntelaar en Lassina Troaré warm liepen voor een slotoffensief en Ajax dankzij reddingen van Onana op schoten van Idrissi en Boadu nog in de buurt van een onverdiend gelijkspel bleef, droop het laatste sprankje hoop op sportief succes een kwartier voor tijd definitief weg. Martínez verkeek zich op een lange trap van Koopmeiners, waarna Idrissi vrije doorgang had naar het Ajaxdoel en de Kameroener met een lobje verschalkte.

Frustratie bij Ziyech
Hakim Ziyech moest tien minuten voor tijd plaatsmaken voor Huntelaar. Toen het bord van de vierde official omhoog ging, stond Ajax echter op punt een hoekschop te nemen. Die was niet meer besteed aan Ziyech die de wissel niet kon waarderen en met wegwerpgebaren en al trappend tegen een flesje water zichzelf verloor in de heersende frustratie van de avond.

Boodschap voor Fox Sports en Ajax
Aftrappen op zondagavond 20.00 uur. Het was even wennen. Een deel van de aanhang liet duidelijk blijken dat men hier niets van moest hebben. Voetballen doe je om 14.30 uur, zo liet een deel van de F-side voor de aftrap op meerdere vlaggen zien. Het bleek niet de enige boodschap. De tweede was, drie dagen na de Europese eliminatie, gericht aan de spelers: ‘De dubbel, het enige wat nu telt.’  Het mocht niet baten in de negentig minuten die volgden.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >