Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Fotoverslag

Amerikaan David bouwt supergedetailleerde mini-Johan Cruijff Arena!

Soms loop je online tegen dingen aan waar je steil van achterover slaat. Dat gebeurde ons toen we lucht kregen van het project van David Resnik. De Amerikaan bouwt momenteel een mini-Johan Cruijff Arena en de details zijn werkelijk verbluffend. Tijd voor een gesprek met de bouwer. En foto’s natuurlijk!

11 maart 2020 - 11:19
mini-arena-1200
Dit is gewoon gaaf. Nee, maar echt heel gaaf! © David Resnik

De eerste beelden zagen we op Twitter bij het account van David, @StadiumsForAnts, oftewel ‘Stadions voor mieren’. Een lollige naam, maar niet zo gek, want wie de projecten van David bekijkt, ziet dat het hier gaat om flink wat priegelwerk. Echt piepkleine bouwwerken, maar bomvol details. Het huidige project van David is de Johan Cruijff Arena en dus namen we contact op met de bouwer om hem het hemd van het lijf te vragen.

Hi David, vertel eens wat over jezelf!
“Ik kom uit Cleveland, Ohio. Ik ben 38 jaar en altijd al gepassioneerd geweest over twee dingen: dingen bouwen met mijn handen én sport. Een paar jaar geleden zat ik in een moeilijke fase in mijn leven en was het nodig mezelf opnieuw uit te vinden. Ik besloot een nieuwe studie te gaan volgen om architect te worden. Mijn doel is professionele architectonische modellen te maken of om iets te doen in het ontwerpen van stadions. Het bouwen van mini-modellen, zoals de Johan Cruijff Arena, helpen mij daarbij en sluiten naadloos aan bij mijn studie. Ik ben er trots op dat ik mijn eerste graad in architectuur deze zomer verwacht te krijgen en volgend jaar afstudeer.”

Gaaf zeg! Waarom koos je de Johan Cruijff Arena uit als project? We zijn vereerd!
“Afgelopen jaar kon ik als onderdeel van mijn studie naar Italië. Toen besloot ik de kans te pakken om gelijk wat meer van Europa te zien. Amsterdam kende ik al, want daar ben ik vaker geweest, maar ik besloot ook een rondleiding door de Johan Cruijff Arena te doen. Ik heb veel wedstrijden van Ajax op televisie gezien, maar was nog nooit in het stadion geweest. Ik vond het een supertoffe stadiontour en leerde veel over de club Ajax én het stadion. Toen is het zaadje geplant, zeg maar.”

Volg je Ajax ook als Amerikaan?
“Zeker. Zo goed als dat lukt vanuit Amerika. Toen ik in de Arena was afgelopen jaar, merkte ik dat mijn interesse in de club groeide. De historie spreekt voor zich natuurlijk, maar ook de Ajaxjeugd en de passie van de supporters spraken me ontzettend aan. Het hielp sowieso ontzettend dat ik in de gelegenheid was de indrukwekkende Champions League-campagne van Ajax te volgen. Ik was in Amsterdam toen Ajax de heenwedstrijd tegen Real Madrid speelde en volgde de wedstrijd vanuit een kroeg op het Leidseplein. Ik voelde me daar ter plekke Ajacied worden.”

Welke andere mini-stadions heb je gemaakt?
“Ik heb veel stadions gemaakt, vooral baseball-stadions. Op mijn website vind je een aantal van mijn favoriete projecten, zoals het Dodger Stadium in Los Angeles en het Miller Park in Milwaukee. De Johan Cruijff Arena is mijn allereerste internationale stadion.”

Wat voor materialen gebruik je bij de bouw van je stadions?
“Ik begon ooit met alleen het gebruik van posterpapier, maar door mijn studie leerde ik ook meer over 3D-printen, waarmee ik bepaalde onderdelen op die manier kan maken. Denk maar aan de uitbouw aan de oostkant van de Arena en de dakconstructie. Ook gebruik ik dik karton in mijn projecten."

Is de Johan Cruijff Arena een moeilijk stadion om te maken?
“Oh jazeker! Het dak is sowieso een flinke uitdaging met de dakspanten en het feit dat het open en dicht kan. Ook het veld dat boven het wegdek ligt, is een uitdaging. Het heeft wel flink wat pogingen gekost om dat goed in elkaar te krijgen. Het was moeilijk om de structuur van het stadion goed in lijn te krijgen, voordat ik het aandurfde om de hele boel vast te lijmen. Je moet het zo zien: als er één kolom scheef is vanaf het begin, dan heeft dat invloed op de volledige bouw die volgt. Het hele model zou dan scheefgroeien.”

Ik zag op je website dat je voorgaande projecten lichtjes hadden en alles. Kunnen we dat van de mini-Johan Cruijff Arena ook verwachten?
“Natuurlijk! De mini-Arena krijgt zeker verlichting en bovendien een werkend dak dat open en dicht kan.”

Je maakt niet alleen het stadion, maar de hele omgeving. We zien bijvoorbeeld ook station Bijlmer-Arena verrijzen. Hoe dat zo?
“Toen ik begon met deze hobby, deed ik eigenlijk alleen het stadion en hooguit de aangrenzende straat of het plein. Een van mijn favoriete leraren stelde voor dat ik ook wat meer van de omgeving zou kunnen bouwen. Een goede beslissing, denk ik, want het brengt de omgeving van het stadion meer tot leven en het laat vooral goed zien hoe een stadion is gesitueerd in die omgeving. Sommige stadions zijn omringd door water en andere juist door gebouwen en treinstations. Simpel gezegd: door meer van de omgeving te laten zien kan ik beter tonen wat een stadion betekent voor een stad.”

Hoe kunnen Ajaxsupporters jouw project volgen?
“Ik ben het meeste actief op Twitter, maar gebruik ook Facebook en Instagram. Op al die platformen ben ik te volgen onder @StadiumsForAnts. Ook kunnen mensen een kijkje nemen op mijn website www.stadiumsforants.com. Daar zie je ook meer over de andere projecten die ik heb gedaan.”

Wat ga je met de mini-Arena doen als het hele gebeuren af is?
“Ik ben blij dat je die vraag stelt. De laatste twee jaar bouw ik modellen om te helpen bij het inzamelen van geld voor goede doelen. Ik hoop binnenkort iets meer te kunnen vertellen over het doel van deze mini-Arena, maar de gedachte is er geld mee te genereren, waardoor ik een lokaal Amsterdams non-profit initiatief kan helpen. Wordt vervolgd!”

Tot slot, kun je iets vertellen over de schaal van het project?
“Het voetbalveld is ongeveer 8 bij 4 centimeter, dus het is allemaal vrij klein. De hele compositie, dus inclusief treinstation en kantoorgebouwen, heeft een afmeting van zo’n 64 bij 36 centimeter. Het is klein genoeg om thuis op de plank te zetten.”

Gaaf man, we houden het allemaal in de gaten!
“Top, ik post regelmatig updates, dus niemand hoeft iets te missen van de voortgang!”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >