Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
[

Rutte sluit uit dat eredivisie voor 1 juni wordt hervat

Het is echt nodig. Met die woorden heeft Mark Rutte aangekondigd dat de huidige restricties geldig blijven tot 28 april. Dat is op zich nog tot daar aan toe, maar de premier voegde hier even later aan toe dat het profvoetbal tot minimaal 1 juni stilligt omdat een wedstrijd – ook zonder publiek – nu wel in de categorie evenementen valt.

31 maart 2020 - 19:17
28aprilcar

“Helaas niet,” antwoordt Rutte op de vraag of het profvoetbal snel hervat kan worden. Het spelen van een wedstrijd, zelfs zonder publiek, is vergunningsplichtig en evenementen waarvoor een vergunning nodig is, zijn tot 1 juni uit den boze. Ook het profvoetbal.

Het is daarmee een stuk lastiger of zelfs vrijwel onmogelijk geworden om de eredivisie onder de huidige regelgeving uit te spelen. De deadline staat op 30 juni omdat op deze laatste dag van het seizoen alle contracten van spelers en trainers aflopen, waarna 1 juli de nieuwe cyclus begint.

Wie weet kan de Fifa of Uefa iets betekenen om dit nog op te rekken en grote kans dat de bonden bereid zijn om ver te gaan aangezien er onwijs veel geld mee is gemoeid, maar er moet nog flink wat gebeuren voordat er sprake kan zijn van zomervoetbal om de competitie uit te spelen.

Het zou misschien wel het meest zinvol zijn als de KNVB besluit om een punt te zetten achter seizoen 2019/2020, maar kan de Nederlandse voetbalbond dit ook? Misschien zit de KNVB wel gevangen in het grote web dat door onder meer Fifa en Uefa is geweven en hoe harder je je hier tegen verzet, des te steviger kom je in de houdgreep.

De Premier League voorop is de grote competities er alles aan gelegen om het seizoen uit te spelen. Dit heeft alles te maken met afspraken met de zendgemachtigden, die astronomische bedragen neertellen om de wedstrijden te mogen uitzenden. Worden die wedstrijden niet gespeeld, dan kun je spreken van contractbreuk en mis je inkomsten. Of, erger nog: moet je geld terugbetalen.

Voetbalclubs kunnen geen geld missen, laat staan dat ze bedragen terug kunnen betalen. FC Barcelona en Juventus hebben hun spelers al gevraagd om salaris in te leveren. Barcelona betaalt via deze sluiproute de salarissen van het overige personeel, terwijl Juventus een slordige 90 miljoen euro bespaart die het nog wel eens hard nodig kan hebben.

Eigenlijk weet niemand hoe het nu verder moet. Plannen, proefballonetjes en mogelijke scenario's zijn zo ongeveer een dag later alweer achterhaald waardoor je flink nat kunt gaan. De vraag is en blijft of dit besef woensdag is ingedaald, als er opnieuw een belafspraak tussen de Uefa en 55 aangesloten bonden op het programma staat.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >