Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Van der Sar oneens met kritiek op commerciële keuzes van Ajax

Nieuwe afspraken met sponsors, overleg over een mogelijk op te richten BeNeLiga en dan hebben we het nog niet eens over de opbrengst van tv-gelden. Er gebeurt van alles bij en rondom Ajax en er klinkt soms kritiek op commerciële keuzes van de club. Edwin van der Sar is het hiermee oneens.

11 februari 2020 - 09:59
sarovercentjescar
Die icoontjes staan niet zomaar op deze plaat van Sar. © Pro Shots

Het al dan niet oprichten van een BeNeLiga houdt de gemoederen op allerlei vlakken flink bezig. En alsof de discussie al niet moeilijk genoeg is, lijken de supporters van clubs uit de eredivisie nogal verdeeld. Bij een grote peiling van Voetbal International kon eigenlijk niemand het eens worden.

Het lijkt er kort door de bocht gesteld zelfs op dat de stadionbezoeker tegen is, maar de tv-kijker zou best in zijn voor een gezamenlijke competitie tussen Belgische en Nederlandse clubs. Scenario's uitwerken en plannen doorrekenen, dat is wat er de komende tijd op zakelijk vlak staat te gebeuren.

En ondertussen wordt er vanuit emotie gediscussieerd. Voorstanders brengen hun argumenten in, tegenstanders vertellen waarom ze het idee graag afschieten. Het verbaast Van der Sar dat hij in De Telegraaf moest lezen dat hij namens Ajax tegen een BeNeLiga is, zo meldt hij in zijn eigen column in de wakkere krant.

“We kijken of er een meerwaarde is te creëren met een sterkere competitie van twee landen die dicht bij elkaar liggen. Door de toevoeging van bepaalde clubs zou het niveau van de wedstrijden omhoog kunnen gaan,” aldus Van der Sar, die stelt dat het complete Nederlandse voetballandschap om een mening wordt gevraagd. Dit vanwege de grote gevolgen tot en met de Keuken Kampioen Divisie aan toe.

De ogen van Ajax zijn niet alleen gericht op een BeNeLiga, maar ook een platform hoger. Stel dat er een Europese competitie wordt opgericht – een soort luxe variant van de Champions League – dan zou Ajax maar wat graag van de partij zijn. Er moet wel een flinke zak met geld tegenover staan voordat deze extreme stap wordt gezet: 250 miljoen euro om mee te beginnen. Een bedrag trouwens dat ook wordt gelinkt aan de BeNeLiga, al weet niemand waar dit precies vandaan komt.

Dit beurt Ajax nu bij lange na niet. Denk eerder aan een miljoentje of 10 en niet meer. Dit scheelt toch al snel een nulletje of twee, waardoor het aantrekkelijk is om de horizon te verbreden en de eredivisie te laten voor wat het is. Van der Sar voegt hier aan toe dat de veranderagenda in het betaald voetbal nauwelijks iets oplevert waardoor de eredivisie als het ware vastloopt.

Aangezien het huidige contract met Fox Sports na het seizoen 2024/2025 afloopt, ligt er een breekijzer klaar om iets te forceren. En de wereld heeft in de tussentijd niet stilgestaan. Vroeg of laat gaan we sport kijken via een soort Netflix-variant. Formule 1 heeft de eerste voorzichtige stappen al gezet en hoopt zijn platform groter en groter te maken.

Van der Sar: “We moeten met elkaar in Nederland kijken hoe we kunnen groeien. Er zijn in het buitenland bijvoorbeeld ontwikkelingen op het gebied van tv-rechten. Er komen nieuwe dingen aan. Denk aan de streamingdiensten. Voorlopig zit de eredivisie nog in het Fox Sports-contract, maar je moet wel alert zijn.”

Het steekt de algemeen directeur van Ajax een beetje dat er uitgerekend uit de mediacorner kritiek wordt geuit op het zien van eurotekens. Of zelfs dollartekens, want de Champions League kan zelfs rekenen op wereldwijde interesse. En dan gaan we nog wel erg gemakkelijk voorbij aan het Midden-Oosten en verder.

“Het is grappig om te constateren dat de media, of het nu journalisten op televisie, radio of in kranten of magazines zijn, stellen dat Ajax een commercieel beleid voert. Die mediabedrijven proberen zelf namelijk met bepaald kijk- of luistergedrag, abonnementsvormen of premium content ook geld binnen te halen,” aldus Van der Sar.

“Iedereen doet uiteindelijk hetzelfde. Bij ons is het doel structureel aanhaken bij de Europese top en daar hebben we geld voor nodig. We willen allemaal doorgroeien. Je bent succesvol, maar stilstand is achteruitgang.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >