Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ten Hag ziet twee opties: er onderuit voetballen of lange bal

Onverstoorbaar zijn. En blijven. Dat is de opdracht die Erik ten Hag aan zijn spelers meegeeft als een laatst peptalk wordt gegeven voor Getafe-uit. Er worden donderdag dingen gevraagd die de Ajacieden misschien niet zo zijn gewend en dat maakt het des te interessanter.

19 februari 2020 - 20:31
hagperscogetafecar
We zijn best benieuwd of Ten Hag het aandurft met Traoré. © Pro Shots

Getafe is van plan om Ajax flink over het veld te jagen in het eigen Coliseum Alfonso Pérez. Nog niet eens zozeer door de Ajacieden te overrompelen, maar in ieder geval door ervoor te zorgen dat ze totaal niet in hun eigen spel komen.

We hebben gezien waar zoiets toe kan leiden. De dubbele afstraffing door Red Bull Salzburg (0-3 en 3-1) staat nog in ons geheugen gegrift en niet op een plek waar we graag naartoe gaan om leuke herinneringen op te doen. Ajax wist zich totaal geen raad en het werd al snel een kansloze expeditie.

Er zijn twee opties om je te wapenen tegen ploegen als Red Bull Salzburg en Getafe: onder de druk uit voetballen of het luchtruim kiezen. “Het is een kwestie van het spel lezen. Dat hangt weer samen met de intelligentie die we op het veld kunnen brengen,” aldus Ten Hag.

“We moeten soms ook de lange bal spelen. Maar wanneer we kiezen voor een lange bal en wanneer we liever kort passen? We moeten slim zijn,” herhaalde de trainer nog maar eens. Als je denkt aan het lezen van een wedstrijd en slim zijn, kom je al snel uit bij Daley Blind.

Ten Hag wilde nog niet bevestigen dat Blind na zijn ontstoken hartspier ook terugkeert in de basis, maar die rentree lijkt wel aanstaande. Het kind van de club kreeg na minuten tegen Vitesse al een helftje tegen RKC en kende maandag een goede, aanvullende trainingssessie.

Met de ingrediënten 'wedstrijd lezen' en 'slim zijn' is het recept voor Ajax nog niet compleet. Het elftal moet in sommige opzichten zelfs 'gemeen' zijn om de weerstand van Getafe aan te kunnen. “Onze spelers weten wat er wordt gevraagd, op basis van ervaring en bagage. Een enkele keer moet je gemeen zijn, maar boven alles dien je je hoofd erbij te houden.”

“Onverstoorbaar zijn. En misschien moeten we ook wel overschakelen op overleven. Dan denk ik gelijk aan de uitwedstrijd van vorig seizoen tegen Benfica, waar we niet in ons spel kwamen maar wel gelijkspeelden. Dat kan donderdag ook zo zijn. Winnen is echter het uitgangspunt.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >