Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ten Hag schonk vooraf niet te veel aandacht aan provocaties Getafe

Je kunt een keertje verliezen, je kunt best kansen missen en je kunt ook een keertje slecht spelen. Maar hoe kreeg Ajax het voor elkaar om zich zo van de wijs te laten brengen door de provocaties van Getafe? Voor het antwoord op die vraag kijken we naar Erik ten Hag.

21 februari 2020 - 01:27
haggetafenapratencar
Iedereen weet wat Getafe doet en toch laat Ajax zich kennen... © Pro Shots

“Alles wat je aandacht geeft dat groeit,” luidt de reactie van Ten Hag op een vraag van Fox Sports over provocaties aan het adres van Ajax. “Natuurlijk is het besproken,” vervolgt hij. Maar wie bij de trainer doorvraagt over theater en misbaar bij Getafe, krijgt in ruil een tactische verhandeling.

“Wat is waarschuwen? We hebben de spelers voorbereid om het spel dat we konden verwachten, maar het gaat meer om hoe wij ertegen spelen. Dan moet je wel eens een target gebruiken zodat je onder de druk uitkomt. Daar waar het kan, moet je voetballen. Dat is onze kracht.”

Een vraag over provocaties tijdens het persgesprek na Getafe-uit (2-0) leidt dus tot een antwoord waarin het nut van de lange bal wordt uitgelegd. Als er slechts 42 minuten en een beetje zuivere speeltijd wordt becijferd, lijkt het erop dat Ajax zo'n vechtwedstrijd verkeerd heeft aangenomen.

Nog afgezien van het slechte veldspel maakten diverse Ajacieden een geïrriteerde indruk, om niet te zeggen dat ze volledig over de kook raakten en als een kop zonder kip zonder te voetballen. Getafe wist op die manier het gevaar van Ajax vrijwel te neutraliseren; er volgde amper een schot op doel.

“Het is niet zo gemakkelijk. Ook de grote ploegen in Spanje struikelen over Getafe. Wij kunnen beter en dat lieten we in de slotfase zien, maar in de eerste helft duidelijk niet. Toen wisten we de vrije mensen niet te benutten en bleven we niet aan de bal. Onze verkeerde keuzes speelden Getafe in de kaart.”

“Je mag op dit niveau geen fouten maken, want dan loop je achter de feiten aan en daarmee speel je een tegenstander in de kaart. Dat weet mijn ploeg heus wel, daar hebben wij genoeg ervaring voor. Het ging mis bij een spelhervatting – gewoon je man volgen – en we leden balverlies op plekken waar dat niet kan, dat is het verhaal van deze wedstrijd. We verliezen van onszelf.”

Het valt Ten Hag tegen dat Ryan Babel zich tijdens het bezoek aan Getafe van alle Ajaxspelers misschien wel het meest liet gaan. De aanvaller rolde na het incasseren van een gele kaart over het veld in de hoop de scheidsrechter op die manier duidelijk te maken dat hij constant werd gefopt.

“Ik vond het niet verstandig. En Ryan weet zelf ook wel dat het niet verstandig was. Of ik zoiets niet verwacht bij een ervaren speler? De vraag stellen is 'm beantwoorden. Je moet er niet op ingaan, kalm blijven en het hoofd erbij houden. Je moet je richten op wat je moet doen op het veld, dat is voetballen.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >