Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax strandt op afbraakvoetbal Getafe en dit viel op

Ajax is klaar in Europa. Een 2-1-zege op het wederom getruukt spelende Getafe was niet genoeg. Zeven opvallende zaken van een intens en frustrerend Europees avondje.

27 februari 2020 - 23:01
Getafe_1200x800
Dest en Schuurs hebben de handen vol aan lastpak Cucurella. © Pro Shots

Ten Hag wijzigt halve ploeg
In vergelijking met de heenwedstrijd speelde Ajax de return met een behoorlijk aangepaste basis. Andre Onana keerde na zijn schorsing weer terug onder de lat. Het defensieve centrum bestond in Getafe uit Edson Álvarez en Daley Blind, maar in Amsterdam koos de technische staf voor Perr Schuurs en Lisandro Martínez. Blind speelde vanaf de linksbackpositie, in plaats van de geschorste Nico Tagliafico.

Op het middenveld koos Ten Hag voor de controleurs Carel Eiting en Ryan Gravenberch, waar Donny van de Beek op ‘10’ de positie van de niet fitte Hakim Ziyech overnam.

Ook voorin wijzigde Ten Hag. Lassino Traoré - in Getafe nog in de basis als spits - zat tijdens de return niet bij de eerste achttien. Daartegenover maakte Danilo Pereira da Silva zijn officiële basisdebuut in Ajax 1.

Turbulent openingskwartier
Alleen al in het openingskwartier kwamen we af en toe ogen te kort. Een snelle domper via een wat gelukkige treffer van Mata, omdat Lisandro Martínez een fractie te laat anticipeerde op wat komen ging, de snelle gelijkmaker van debutant Danilo, Andre Onana die als laatste man geregeld de opbouw verzorgde, een intens meelevend Ajaxpubliek, Spaanse schwalbes, tijdrekken, opstootjes. Scheidsrechter Sidiropoulos sloot het openingskwartier na een opstootje langs de zijlijn af met geel voor zowel Erik ten Hag en José Bordalás. 

Ballenjongens in vorm
Scheidsrechter Sidiropoulos gaf bij de eerste doeltrap van Getafe al aan dat hij niet gediend was van tijdrekken. Toch kon er na een klein half uur wel om lachen, toen een ballenjongen het veld in liep en de bal klaarlegde voor treuzeldoelman David Soria, die ondanks zijn snelle gele kaart in de tiende minuut nog aardig wat tijd sprokkelde richting rustsignaal. Het publiek kon de actie van de ballenjongen uiteraard ook waarderen.

Vechtvoetbal in de Arena
Fraai was het spel door alle randzaken niet. Vechtvoetbal was een betere term. Zo incasseerde Gravenberch een aanslag op zijn enkel die met geel bestraft werd waar rood ook op zijn plaats was. Ajax probeerde het uiteraard wel en dat lukte ook een aantal keer goed via de sterk spelende Ryan Babel vanaf links en de bloedfanatieke Donny van de Beek. Desondanks waren de twee grootste kansen voor rust voor de bezoekers. Zo kopte Mata uit een corner op de lat en schoot de bij vlagen weer wankele Deyverson op de paal.  

Minuten Promes
Na rust kwam Quincy Promes in het veld voor Danilo, die na een wat onwennig begin kon terugkijken op een redelijk basisdebuut. Ajax drong aan en was na een kwartier succesvol uit een standaardsituatie. Olivera toucheerde een vrije trap van Carel Eiting waardoor de bal achter zijn eigen doelman belandde: 2-1.

Alles of niets versus anti-voetbal
Met nog twintig minuten te spelen bracht Ten Hag een extra aanvaller. Klaas Jan Huntelaar kwam voor de moegestreden Ryan Gravenberch. Getafe had daarvoor al de paal geraakt en zag een treffer afgekeurd vanwege buitenspel. Tot een belegering van het Spaanse doel kwam het niet. Vooral door het destructieve vertragen van de Spanjaarden tot ergernis van alle Ajacieden in en rondom het veld. Sidiropoulos maakte bij elke duikelpartij het gebaar tijd bij te zullen trekken. Dat resulteerde in zes minuten extra tijd. Voor de gefrustreerde en ontregelde Ajaxploeg was dat te weinig om het nog spannend te maken.

Ajax eert Barry Hulshoff
Voor de aftrap richtte algemeen directeur Edwin van der Sar zich tot de Ajaxsupporters om een laatste eer te bewijzen aan Barry Hulshoff - zijn eerste trainer bij Ajax - die op 16 februari op 74-jarige leeftijd overleed. Ajax eerde Hulshoff vervolgens met een mooi filmpje, waarbij het applaus van de tribunes kletterde. Helaas duurde het wel even voor het vak met Getafe-fans doorhad wat er aan de hand was.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >