Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax knokt zich langs PSV en dit viel ons op

Een gaandeweg gehavend Ajax heeft de vooral spannende kraker tegen PSV op karakter met 1-0 gewonnen. Een doelpunt van Promes, drie blessures en zes opvallende zaken.

02 februari 2020 - 18:57
Ajax_PSV_1200x800
Uitblinker Dest zette de PSV'ers geregeld op het verkeerde been. © Pro Shots

Basisplaats voor Eiting
Erik ten Hag voerde twee wijzigingen door ten opzichte van FC Groningen-uit, een week geleden. Andre Onana keerde na een schouderblessure weer terug in het elftal en op het middenveld kreeg Carel Eiting zijn eerste basisplaats in de eredivisie dit seizoen. Het kostte Siem de Jong zijn plekje op het middenveld.   

Presentje voor Promes
Net als in Eindhoven maakte Quincy Promes de openingstreffer. Al na zeven minute kreeg hij daarvoor de kans, na een prachtige pass van Carel Eiting. De linksbuiten miste echter tot zijn eigen verbazing, omdat Unnerstall de bal met meer geluk dan wijsheid pareerde.Tien minuten voor rust was het wel raak. Promes liet de doelman dit keer kansloos met een tegendraads schot.

Donny van de Beek kon dat doelpunt voor de helft op zijn naam schrijven. Spelend vanaf ‘10’ onderschepte hij een matige trap van Unnerstall en soleerde tot een paar meter van het doel. Oud-Ajacied Nick Viergever ontfutselde hem met een uiterste ingreep de bal, waarna Promes wel raad wist met dit presentje.

Dest en Martínez in comfortzone
Sergiño Dest speelde een ijzersterke eerste helft tegen PSV. De aanvaller was betrouwbaar in balbezit en defensief opzicht en daarmee een continue dreiging op de rechtervleugel. Hij speelde met ogenschijnlijk gemak en slalomde geregeld langs een Brabantse horde.

Ploeggenoot Martínez onderscheidde zich met vlijmscherpe intercepties zodra PSV de lange spits Sam Lammers zocht. In de opbouw toonde de Argentijn wederom enkele malen zijn superstrakke inspeelpass, waarmee hij aan de basis stond van menig aanval. Ook na rust behoorde het duo tot de meest betrouwbare Ajacieden op het veld.

Drie nieuwe blessures
Ajax wordt dit seizoen geteisterd door blessures. Tegen PSV kon Erik ten Hag weer drie namen op de kwetsuurlijst bijschrijven. Joël Veltman (knie) en doelpuntenmaker Quincy Promes (hamstring) haalden het rustsignaal niet. Het dwong Ten Hag tot twee vroegtijdige wissels (Schuurs en Traoré). Ook Ryan Babel haalde het einde van de kraker niet. Hij stapte na een uur spelen uit met een beenblessure en maakte plaats voor Noussair Mazraoui, die als ‘hangende’ linksbuiten ging spelen. Hoe serieus de diverse blessures zijn, zal de komende periode blijken.   

Babel van spits naar vleugel
Babel begon tegen PSV overigens in de spits. De Amsterdammer was voor rust een paar keer dichtbij een scoringskans, ware het niet dat de eindpasses vanaf vooral de rechtervleugel te onzorgvuldig waren. Babel voegde met zijn snelheid diepte toe aan het spel en toonde met goede loopacties (zoals bij de openingstreffer) zijn waarde zónder de bal. Na het uitvallen van Promes speelde Babel niet onverdienstelijk vanaf links, tot zijn eigen noodgedwongen wissel.

Niveau zakt, spanning stijgt
De jarige Ten Hag was met nog een ruim half uur op de klok door al zijn wissels heen. Dat kwam het in de afgelopen weken geconstateerde ‘gebrek aan automatismen’ ook niet ten goede. De Ajacieden koesterden de minimale voorsprong, claimden vergeefs een strafschop na een vermeende overtreding op Dest, maar oogden vooral vermoeid richting slotfase. PSV zat dankzij de eigen wissels meer in de wedstrijd, maar echt grote kansen leverde dat ook niet op. Het laatste fluitsignaal van Björn Kuipers werd zodoende met veel opluchting omarmd door de Ajacieden op het veld en de tribune.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >