Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ten Hag over eliminatie: 'Te vaak kansen op 1-0 gemist'

Het is over en uit. De halvefinaleplaats in de Champions League is weer een beetje meer op zichzelf komen te staan, na de roemloze uitschakeling van Ajax tegen Atalanta (0-1). Vuurwerk bleef uit, doelpunten bleven uit. En daar hebben we een tendens te pakken, aldus Erik ten Hag.

10 december 2020 - 10:27
Hagkansencar
Plek drie plus EL was voor Ajax de 'max'. © Pro Shots

Lagen er kansen voor Ajax in groep D? Oh, jazeker. Zijn die kansen ook gegrepen? Nee, helaas... Je moet onderaan de streep misschien gewoon concluderen dat de selectie van Ajax te weinig kwaliteit herbergde en zeker het elftal dat op de slotdag aantrad, was niet goed genoeg om iets af te dwingen.

Als iedereen fit is en in prima vorm steekt, heeft Ajax een uitstekende ploeg. Maar daar kun je niet van op aan in dit gekke, rare, volle seizoen. Er zal altijd wel iemand wegvallen. Daar doe je onder de huidige omstandigheden weinig aan.

Ajax heeft te weinig vet op de botten om dit op te vangen. Dan mis je net dat beetje kwaliteit wat je nodig hebt om wél tweede te worden en door te mogen in de CL. De kansen lagen er, maar het is en blijft ook de kunst om kansen af te maken.

Vergeet niet dat Atalanta deze zomer in de kwartfinales stond en ook Liverpool kan heus een potje voetballen. 'The Reds' werden vorig seizoen net niet ongeslagen kampioen van Engeland, 'La Dea' speelde het mooiste voetbal van Italië. En wie werd er weer leeggeroofd? Juist, Ajax...

“Laat ik mijn analyse iets breder trekken dan Atalanta-thuis en kijken naar de gehele cyclus. We waren er vaak dichtbij, maar ik heb ook altijd gezegd: alles moet meezitten om te overwinteren en verder te komen,” aldus Ten Hag.

“We verloren Mohammed Kudus al na een paar minuten tegen Liverpool en misten enkele grote kansen. Dat zette zich door tijdens de hele groepsfase. We kregen telkens de beste kans op de 1-0, maar lieten die liggen. Atalanta-thuis was hetzelfde verhaal.”

“Ik blijf het herhalen: keer op keer kregen we kansen op de 1-0. In alle vier de wedstrijden, tegen Liverpool en Atalanta dus. Wij lieten na om die kansen te benutten. De tegenstander deed dat wel, vaak door echte missers in onze verdediging.”

Ten Hag vergeet wel dat Ajax in Bergamo op een 0-2-voorsprong kwam, maar dat die marge na rust binnen de kortste keren verdween, omdat de ploeg compleet verkeerd stond opgesteld. De Ajacieden lieten zich verrassen in de omschakeling. Totaal onnodig! En wat als Perr Schuurs die bal had breed gelegd op Antony? Wie weet, wie weet...

Ten Hag: “We creëerden onze eerste kans nu veel te laat, maar we hadden wel de eerste kans en lieten verder niets toe. Die kans moet binnen. Dat is op dit niveau heel bepalend. En individueel... we hebben er als team vaak gestaan, maar het laatste tikje of procentje... Iedere wedstrijd zat het erin.”

Het wordt Ten Hag een kwestie van snel scherven rapen. Er is weinig tijd voor vreugde, er is weinig tijd voor verdriet. Ajax heeft wel iets beters te doen dan wonden likken. “De spelers krijgen van mij een hele dag, daarna moeten ze er weer staan. Zaterdag wacht PEC Zwolle en na de winterstop gaan we verder in de Europa League.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >