Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Analyse

Passmaps: Gravenberch begint zich serieus met het spel te bemoeien

Superlatieven schoten tekort voor Ryan Gravenberch. Ondanks de nederlaag (1-0) van Ajax tegen Liverpool waren er lovende kritieken voor de achttienjarige. Op een of andere manier kan de Britse pers dit altijd net een stukkie beter. Wij pakken de passmap van FC Emmen-uit, schrik niet, erbij om eens in te zoomen op de rol van Gravenberch.

04 december 2020 - 14:32
Gravenberchemmencar
Ja, het was slechts Emmen-uit. Maar het vertelt wel iets! © Pro Shots

Zoals je van ons bent gewend, serveren we na iedere wedstrijd van Ajax de nodige statistieken uit. Helaas kwamen de feiten en cijfers van Emmen - Ajax een tikje laat beschikbaar, waardoor we dit verhaaltje over het belangrijkste Europese potje heen hebben getild.

Desondanks denken we genoeg interessants over Gravenberch te hebben gespot. En dat delen we nu met jullie, dankzij @11tegen11!

Het is niet per se heel zinvol om plots van Expected Goals uitgebreid te analyseren, want je kunt het wel raden: Ajax was oppermachtig, de winstkans bedroeg 99 procent en ga zo maar door. Tijd dus om door te schakelen, daarom richten we ons vizier op Gravenberch. Weet je waarom? Omdat hij tegen Emmen het ritme van het spel bepaalde.

Bedenk even dat Ajax aan De Oude Meerdijk aantrad zonder Daley Blind en Nico Tagliafico. Dit duo is van grote waarde voor de ploeg in de opbouw. As je een gemiddelde passmap erbij pakt, is het simpel: je kunt de klok erop vooruit zetten dat Daley en Nico bepalen wat er gebeurt.

Bij afwezigheid van twee van zulke belangrijke pionnen vraag je je af: wie neemt het over? Welnu, dat was dus Gravenberch. Prima! Je kunt zeggen: meh, het was slechts Emmen-uit... Maar toch hè, maar toch. Ook een potje als Emmen-uit kan iets opleveren. Hoe vaak hebben we niet staan zeuren over bijvoorbeeld een ondermaats bekerpotje?

Nou, na Emmen-uit hoefden we totaal niet te zeuren. Met dank aan onder meer Gravenberch, die veelvuldig in balbezit kwam en ook bepaalde waar die bal vervolgens naartoe ging. Meestal naar Zakaria Labyad of Dusan Tadic trouwens. Oftewel, vooruit dus! Of linkaf, naar Sean Klaiber.

2020 11 28 Ajax Passing Plot 1HT Emmen Ajax

Even snel tussendoor: normaal gesproken worden we niet vrolijk van dikke strepen achteruit of tussen de centrale verdedigers onderling, maar in zulke potjes – kat versus muis – is het niet zo'n probleem. Als er aanvallend maar iets tegenover staat. Nou, dat stond het!

Check de passmap van de eerste helft van Emmen-uit. De stip van Gravenberch springt direct in het oog. En zijn rol was nog iets belangrijker dan die van Antony. Gravenberch vormde als het ware het verdeelstation, op het middenveld van Ajax. Davy Klaassen is meer een momentvoetballer die plots voorin opduikt, Gravenberch laat eerste glimpen zien van potentie om een wedstrijd te bepalen.

Nogmaals Ja, het was slechts Emmen-uit... maar was Gravenberch ook niet de speler die op Anfield de brug vormde tussen verdediging en aanval? Oh, jazeker. Grote talenten maken grote sprongen en dat is precies wat Gravenberch doet. Het gaat allemaal zo snel dat hij nog niet eens een bijnaam heeft, kun je nagaan.

Weet je nog welke rol Gravenberch vertolkte in de uitwedstrijd tegen FC Groningen? Een bijrol. En niet zo'n beste. Ondanks 64 passes – tijdens Emmen – Ajax waren het er 66 in een krap uurtje – was er geen enkele connectie met de nummer tien of spits. We legden al uit waarom we Labyad nog veel vaker als nummer tien gaan zien en daar gedijt ook Gravenberch goed bij.

2020 11 28 Ajax Passing Plot Emmen Ajax

We zien Gravenberch ballen ophalen, hij zakt soms zelfs uit tot tussen de centrale verdedigers, we zien hem dribbelen en we zien hem aanvallen opzetten. Er worden zelfs al vergelijkingen gemaakt met Frenkie de Jong, maar dat gaat ons echt veel te ver. Laat Gravenberch eerst maar eens verder rijpen. Vergelijkingen kunnen altijd nog.

De voetbalslimheid van Frenkie laat zich niet snel vergelijken. Dat is en blijft een verbeterpuntje voor Gravenberch. Wij zijn in het verleden wel eens kritisch geweest. In het 'verre' verleden en in het relatief korte verleden ook nog. Waarom? Gravenberch deed vaak de moeilijke dingen goed, maar de simpele dingen verkeerd.

Twee man afschudden? Geen probleem! Jezelf tussen drie man wurmen? Ook geen probleem! Een simpel balletje breed om van kant te wisselen? Balverlies... Daar gaan we wat slecht op. Net als te veel dromerig gedrag. Bij balverlies moet je omschakelen, niet toekijken. Gelukkig gaat het beter en beter. Gravenberch scoort op vrijwel alle fronten beter dan voorheen. Daar komen we binnenkort in een echte analyse nog wel eens op terug.

Het leuke is dat Gravenberch op één middenveld staat met Klaassen. Davy geeft altijd het goede voorbeeld, heeft absoluut de slimheid die soms wordt gevergd en herkent momenten. Echt, pak de video van de 0-1 tijdens FC Utrecht - Ajax er nog eens bij.

Dan zie je precies wat Klaassen heeft en wat Gravenberch nog moet ontwikkelen. Zoals uitgelegd geldt bij balverlies hetzelfde. Van Klaassen kun je al op aan, Gravenberch moet dit nog bevestigen.

En de echte topwedstrijden komen nog. Tegen die tijd, begin 2021 al, hopen we analyses over Gravenberch te schrijven die net zo positief zijn van toon. Hou je hoofd erbij, Ryan!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >