Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Analyse

Passmaps: waarom we Labyad nog veel vaker op tien gaan zien

We moeten het met jullie hebben over Zakaria Labyad. De puzzelstukjes beginnen langzaam op hun plek te vallen en wat velen misschien niet hadden verwacht, is toch wel degelijk zo: voor Labyad is een plekje ingeruimd. Grote kans dat we hem de komende tijd vaak als nummer tien van Ajax zien.

27 november 2020 - 13:37
Zakaoptiencar
Labyad speelt zijn beste potjes. Maar is het goed genoeg? © Pro Shots

De plots van Ajax - Heracles (5-0) kwamen een beetje laat binnen en daarom is de opzet van deze analyse een toefje anders dan je van ons bent gewend. Maar we vinden het nog steeds interessant om terug te komen op de wedstrijd van zaterdag, ook omdat het iets zegt over het grotere plaatje.

We voegen het wedstrijdverloop bij en delen ook aanverwante zaken, maar voor nu zoomen we even in op het spel van Labyad, die eindelijk op zijn favoriete positie staat. Waarom kiest Erik ten Hag voor de Marokkaans international en waarom verwachten we hem de komende tijd nog veel vaker in de basiself?

De passmaps zijn tot ons gekomen via @11tegen11!

Laten we bij het begin beginnen. De nummer tien van Ajax fungeert in de 4-2-3-1 vaak als eindpunt en afmaker. Ja, nu kun je lachen na het missen van enkele grote kansen. Snappen we. Terecht ook. Maar zo werkt het wel. Wat je ziet gebeuren is dat Labyad gemiddeld dichter bij het doel van de tegenstander aan de bal komt dan spits Lassina Traoré.

Dat is best logisch, omdat Labyad als nummer tien vaak diep gaat en Traoré de bal soms komt halen of een kopduel aangaat rond de middencirkel om de bal te verlengen. Een flankspeler gaat geregeld diep, maar als een voorzet niet richting spits gaat of mislukt, noteren we voor Traoré geen balcontact. Dit vertekent dus een beetje.

2020 11 22 Ajax Passing Plot 1HT Ajax Heracles

Daarmee is de positie van Labyad op een passmap verklaard, maar hoezo verwachten we hem vaker in de basis. Nou, omdat hij het vermogen heeft om beide buitenspelers te bedienen. 'Zaka' is verre van een type-Ziyech dat alle ballen opeist. 71 balcontacten is stevig, maar niet overdreven. Ziyech scoorde regelmatig 100+. Nee, in de opbouw zijn spelers als Nico Tagliafico Ryan Gravenberch ook erg belangrijk. Zij zorgen voor voeding. Labyad wordt niet gezocht, maar is een logisch vervolg.

“Ik denk dat het goed gaat. Ik weet wat er wordt verwacht, ik sta op mijn favoriete positie en doe er alles aan om in het elftal te blijven. Tot nu toe, hoop ik althans, doe ik het goed,” aldus Labyad na een Champions League-avondje in gesprek met SBS6. Labyad wordt vrij hoog op het veld bediend. Hij is niet alleen eindstation, maar ook een soort tussenstation.

Aangezien Labyad zich vaak centraal op het veld ophoudt, wordt hij telkens ingezet om ervoor te zorgen dat Ajax vrijgespeelde ruimtes elders kan benutten. Kijk nog eens goed hoe de 1-0 tegen Heracles tot stand komt. Of naar de passmap. De wisselwerking tussen back en buitenspeler is belangrijk, maar die tactiek alleen wordt op den duur een beetje voorspelbaar.

Labyad wordt ingezet als een soort tegengif voor voorspelbaarheid op de flank. Vanaf de nummer tien-positie speelt ook hij de bal veelvuldig naar de buitenspelers. Kijk maar naar de pijlen vanuit Labyad richting Dusan Tadic en David Neres. Je kunt het vervolgens wel aan Tadic en Neres overlaten om iets goed te doen, terwijl Labyad aansluiting zoekt in de doelmond.

“Het rendement van Labyad is hoog, met doelpunten en assists. Daarnaast doet hij organisatorisch heel veel goede dingen. Zakaria zet het neerzetten in het drukzetten van Ajax,” verklaarde Ten Hag kort voor de aftrap van het thuisduel met FC Midtjylland (3-1). De trainer kon toen vast nog niet bevroeden dat Labyad enkele prachtige kansen om zeep zou helpen.

2020 11 22 Ajax Passing Plot Ajax Heracles

Daarmee is de makke van Labyad gelijk benoemd. We zeiden al: Labyad is geen Ziyech. Hij is beter in dribbels als hij ruimte kan overbruggen dan als er mannetjes in de weg staan die moeten worden gepasseerd. En ook wordt hij nog wel eens vaker van de bal gezet. Dit gebeurde Labyad – die trouwens wat fitter oogt dan voorheen – tegen Heracles vijf keer, terwijl hij ook een handvol keren met zijn aanname worstelde.

Hier stonden drie sleutelpasses, twee doelpunten en een half onbedoelde assist tegenover. Ergens heeft Ten Hag dus gelijk, alleen moet je het wel willen zien. We snappen dat dit een beetje lastig ligt, sinds de missers tegen de Denen. Maar toch, als je wilt weten waarom Labyad regelmatig een basisplaats krijgt, dan moet je het in deze facetten zoeken.

“Je zou het niet verwachten, maar ik ben een echte teamspeler... Voor de buitenwereld lijk ik altijd stil, maar op het veld coach ik heel veel,” deelde Labyad deze week zelf met SBS6. “Ik probeer de aanvallers zo goed mogelijk neer te zetten. En de middenvelders ook. Ik speel al een tijdje en neem ervaring mee op het veld, want ik weet wat er in hun rug gebeurt.”

Ajax speelde zijn betere wedstrijden van seizoen 20/21 met Labyad op tien. Of je het nu wilt of niet, Ten Hag zal hem voorlopig laten staan. Misschien dat er af en toe wat wordt gerouleerd en een basiself eens hier of daar afwijkt, maar Labyad is een puzzelstukje dat Ten Hag maar al te graag gebruikt.

Je hebt kunnen lezen waarom! Labyad doet dus geregeld goede dingen met de bal en staat vaak op de goede plek. Als zijn afronding ook nog verbetert van 'gemiddeld' naar 'goed' verstomt de kritiek en verdwijnen vraagtekens. We zijn zeer benieuwd of Labyad dit daadwerkelijk in zijn mars heeft...

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >