Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

De dagen worden korter en de pijntjes bij Ajacieden nemen toe

De dagen worden korter, de tegenstand soms heviger en de benen zwaarder. Net als vorig seizoen dreigt begin december een en ander om te slaan. Het is aan Erik ten Hag om het schip stabiel te houden, maar dat is zo gemakkelijk nog niet nu de pijntjes beginnen toe te nemen.

06 december 2020 - 12:17
Kortedagenpijntjescar
De Ajacieden likken hun wonden na een thuisnederlaag. © Pro Shots

Ajax kon in het teleurstellende duel met FC Twente (1-2) niet beschikken over Noussair Mazraoui en David Neres, die vanwege blessures aan de kant bleven. Daarna moest ook Lassina Traoré met fysiek ongemak naar de kant, terwijl Perr Schuurs en Nico Tagliafico evenmin het einde haalden.

Tot op heden viel het allemaal mee met de pijntjes bij de Ajacieden. Ja, Mohammed Kudus raakte geblesseerd en er was wel eens een speler afwezig, maar dat hou je altijd. Zeker nu er iedere drie dagen een wedstrijd op het programma staat. Dan is er wel eens iemand niet op tijd fit.

Tot dusver rolde Ajax soepeltjes door de eredivisie en ging het ook Europees vrij goed, maar juist op het moment dat de belangen toenemen en de eerste beslissingen naderen, wordt de situatie minder rooskleurig. De fysio's moeten aan de bak om de selectie op te lappen.

“Traoré kon niet verder, dus die moest ik noodgedwongen wisselen. Bij Nico was ik er bang voor, net als bij Perr overigens. Zij hadden allebei een probleem. Er was nog geen sprake van blessures, maar ik heb ze gewisseld met het oog op woensdag en hun algemene fitheid,” aldus Ten Hag tegenover Ajax Life.

De trainer vindt vragen naar de gevolgen van het drukke schema als het intrappen van een open deur. “Natuurlijk komt dit door het drukke programma, de velden worden ook zwaarder. Dat heeft er allemaal mee te maken. Wij proberen de belasting van de spelers te sturen, zo goed en secuur mogelijk. Dat doen we door spelers zo nu en dan rust te geven.”

“Maar de verantwoordelijkheid ligt ook bij de spelers zelf,” stipt Ten Hag een interessant punt aan. Dusan Tadic merkte op dat spelers goed aan hun lichaamsverzorging denken, maar ontbreekt er dan toch iets aan? De trainer: “Rusten, herstellen, goed eten, etcetera. Dat moeten ze echt goed volgen, zeker nu de dagen korter worden. We kennen het hele verhaal. Als alles goed wordt gevolgd, is het mogelijk. Spelers moeten zorgen dat ze energie hebben. Dat kan door onze protocollen te volgen.”

Schuurs en Tagliafico lijken trouwens niet direct vraagtekens als tegen Atalanta de beslissing valt in groep D van de Champions League, maar de vraag is wel: hoe fit verschijnen ze aan de aftrap en kunnen ze brengen wat er nodig is om te overwinteren? Vorig jaar kon Ajax het onder soortgelijke omstandigheden niet bolwerken tegen Valencia. Met Mazraoui wordt naar woensdag toegewerkt, een diagnose en dus een prognose rondom Neres is er nog altijd niet.

Ten Hag: “Ik denk dat Twente-thuis en Atalanta-thuis los staan van elkaar. We hebben woensdag zeker de energie, ben ik van overtuigd. We spelen Champions League, de tegenstander zal energie geven. We kunnen alleen niet toestaan dat die energie er soms niet is. Tot dusver ging het altijd goed en wonnen we relatief gemakkelijk, maar als die energie er niet is, krijg je dit...”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >