Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Blind: ‘Door alle meningen in media en op socials wordt voetbal soms werk’

Daley Blind (30) is liefhebber van het spelletje. Het kind van de club geniet ervan weer gras onder de noppen te voelen en stelt dat hij ‘snakte naar het veld’ tijdens de periode waarin hij noodgedwongen aan de zijlijn stond.

21 december 2020 - 16:37
Blind 1200
Blind voetbalt niet voor status, geld of erkenning. © Ajax Images

De Ajacied staat bij Ajax gelukkig weer binnen de lijnen, maar kreeg de afgelopen weken best een hoop kritiek op zich afgevuurd. In een uitgebreid gesprek met Het Parool laat de routinier weten hoe hij dat ervaart.

“Ik vind profvoetballer het leukste beroep dat er bestaat. Het is mijn werk, maar zo voelt het niet. Voetbal wordt soms werk door al die meningen in de media en op socials. Je leert ermee omgaan. Als je dat niet kunt, krijg je het heel moeilijk. De aandacht voor voetbal neemt eerder toe- dan af. In kranten, bladen, op tv, op Insta en Twitter. Iedereen kan anoniem en zonder verantwoordelijkheid te dragen zijn zegje doen.”

En daar kan niet iedereen tegen. Blind heeft dat zelf ook moeten leren. “Sporters worden beschadigd. Als je daar niet tegen bestand bent, gaat het aan je vreten. Daar had ik veel moeite mee toen ik jong was. Ik vocht me erdoorheen. Nu kan ik het hebben.”

En de meningen kunnen snel variëren van lovend tot bijtend. Blind maakte het de laatste weken weer volop mee. Hij zou te langzaam zijn. Te oud ook. Oranje? Dat kon ook zeker niet meer. Blind junior is erin gehard, maar het blijft rot. “Ik krijg het zeker mee en ik vind het absoluut niet leuk, maar ik laat me er niet door van de wijs brengen.”

Net zoals hij onverstoorbaar doorgaat na wat hem tijdens een oefenduel met Hertha BSC gebeurde. Plotseling zakte hij in elkaar. De schrik was groot. Blind vindt het niet lastig om erover te praten, maar stelt een goed moment af te wachten om zijn volledige zegje over het hele gebeuren te doen.

“Het hele verhaal,” aldus Blind. “Het is beter dat niet op te delen in brokjes voor verschillende media. Nu is het nog niet het juiste moment ervoor. Misschien na mijn carrière. En moet ik het dan zelf schrijven, in mijn eigen woorden? Of moet ik dat samen met iemand doen? Daar denk ik over na. Ik hoop anderen die hetzelfde meemaken of hebben meegemaakt, met mijn verhaal steun te geven of te inspireren.”

Aan stoppen wil Blind niet denken. “Vaak zeggen mensen: het is maar voetbal, je hebt genoeg verdiend, stop lekker. Maar ik voetbal niet voor het geld, status of erkenning. Ik doe het omdat ik voetbal het állerleukste vind. Binnen die krijtlijnen ben ik nog steeds dat kleine jongetje. Op het veld vergeet je alles. In die periode waarin ik het heel moeilijk had, snakte ik naar het veld.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >