Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Uefa hoopt dat Fifa ‘frusterende’ handsregel wil herzien

In de eredivisie gaat het veel over de VAR, maar ook in Europa is het vaak raak. Vooral de nieuwe regels rondom hands zorgen voor ergernissen. De Uefa vraagt Fifa-voorzitter Gianni Infantino dan ook om de reglementen te herzien.

05 november 2020 - 13:57
Var 1200
De huidige regels rondom hands zorgen voor veel gedoe. © Pro Shots

Dit blijkt uit een brief die Uefa-voorzitter Aleksander Ceferin naar Infantino stuurde. Precies die brief is ook op de burelen van The Associated Press terechtgekomen, zodat we allemaal kennis kunnen nemen van de inhoud.

Ceferin vindt dat scheidsrechters weer meer vrijheid moeten krijgen. Vrijheid om zélf te bepalen of de bal met of zonder opzet op de hand of arm van een speler is terechtgekomen. Alles om te voorkomen dat spelers en ploegen onredelijk gestraft worden in bepaalde situaties. En die situaties komen de laatste weken overal best veel voor...

De frustraties groeien de laatste weken door een hele reeks aan strafschoppen die is gegeven, omdat de bal bij spelers op armen terechtkomen, zonder dat er opzet in het spel is. De scheidsrechter kan in die situatie niet anders – volgens de huidige regels – dan een pingel geven. Precies daar wil Ceferin dus vanaf. De scheids moet weer zelf kunnen bepalen: is dit opzet of niet?

Ceferin schrijft in de brief aan zijn collega-voorzitter: “De poging om de gevallen waarin het met de hand raken van de bal een overtreding is strikt te definiëren, leidt tot veel oneerlijke besluiten die door de voetbalgemeenschap met toenemende frustratie en ongemak zijn beantwoord.”

Het is heel netjes verwoord, maar duidelijk is dat Ceferin baalt. “De geest van het spel moet altijd behouden blijven. Het gebeurt vrij vaak dat de bal per ongeluk de arm of hand van een speler raakt. Dit moet niet bestraft worden. We willen voorkomen dat op deze manier het resultaat van wedstrijden wordt bepaald.”

Ook het gebruik van de VAR stipt Ceferin aan. “Het gebruik van de VAR in veel competities heeft er simpelweg voor gezorgd dat de problemen zijn verergerd. Het dwingt scheidsrechter elke situatie onder een vergrootglas te leggen met controversiële uitkomsten.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >