Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ten Hag legt uit waarom Brobbey er langzaam klaar voor is

Waar kan het 'uitblijven' van het debuut van een achttienjarige spits voor enig gemor zorgen? Juist, alleen bij Ajax! Het kenmerkt hoe bijzonder de club in allerlei opzichten is, maar bij Ajax - Fortuna Sittard (5-2) was het zo ver. Brian Brobbey mocht debuteren! Waarom nu? Tekst en uitleg van Erik ten Hag!

01 november 2020 - 12:04
Hagbrobbeycar
Eindelijk is het moment daar: Brobbey mag zich speler van Ajax noemen! © Pro Shots

Brobbey heeft dit seizoen al vijf doelpunten gemaakt in de Keuken Kampioen Divisie en aangezien de spitspositie bij het eerste elftal een klein zorgenkindje vormt, sluimerde al langere tijd de wens van supporters om Brobbey eens in de hoofdmacht aan het werk te zien.

De gebeden werd zaterdag verhoord en in de 65ste minuut was het zo ver. Zoals het hoort wanneer er een Ajacied debuteert, volgde er een doelpunt. Binnen tien minuten zag Brobbey zijn naam terug op het scorebord. Eind goed, al goed? Ten Hag vermoedt dat Brobbey nog wat extra stappen kan zetten.

“Brobbey komt van heel ver. We hebben hem opgetraind. Ik moet Brobbey een compliment maken, maar ook zeker onze staf. We hebben heel zorgvuldig gebouwd,” deelt Ten Hag tijdens de nababbel over de nieuwste speler in het dikke boek van Ajacieden.

“Als je de Brobbey van vorig jaar bekijkt, zag je een constant geblesseerde speler. Het had ermee te maken dat hij niet fit was, waardoor je van de ene in de andere blessure loopt. Daarom hebben we deze zomer voor een andere aanpak gekozen: hij ging met het eerste elftal mee.”

We moeten Brobbeys aanwezigheid tijdens het trainingskamp misschien niet zozeer zien als een kans om zich te laten gelden, maar als het bouwen van een fitte voetballer. De trainer: “Er is zorgvuldig door ons gebouwd, door hem wedstrijden aan te bieden bij Jong Ajax. Eerst stond hij wissel, daarna 90 minuten spelen, vervolgens twee keer per week en daarna zelfs drie wedstrijden per week. Je ziet die jongen gewoon sterker worden.”

Als je kijkt naar Brobbey, zie je een kast. Wat moest er aan die kast vertimmerd worden, was hij soms te zwaar? Nee, daar zit het 'm niet in. Het was vooral een kwestie van inhoud kweken. En vergeet ook niet dat Brobbey slechts achttien jaar jong is. Hoeveel spitsen hebben op hun achttiende een basisplaats bij een topclub? Weinig, heel weinig...

“Het gaat om wat wij eisen tijdens een wedstrijd,” vervolgt Ten Hag over Brobbeys tekortkomingen en inhaalrace. “Het is niet zo dat hij te zwaar was, wel kwam hij conditioneel tekort. Bij Ajax ligt de lat op het niveau van de Champions League. Dan moet je in hoge intensiteit kunnen voetballen. Dit betekent heel simpel: druk zetten als we moeten verdedigen en constant loskomen en vrijlopen als we aanvallen. Wij vragen veel. Dat moet je wel kunnen volhouden.”

Overigens kan meer speeltijd voor Brobbey wel eens samenhangen met het al dan niet verlengen van zijn contract. De aanvaller vormt een alliantie met Mino Raiola en, zoals altijd, is er dan gedoe. Er is nog niets getekend. Brobbey zelf beloofde zaterdag kort na zijn debuut voor de derde keer dat het goed komt en we kunnen alleen maar hopen dat die woorden meer waard zijn dan uitspraken van Justin Kluivert...

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >