Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Niet dubbel zes, maar twee keer tien doet de truc voor Ajax

Een potje als Fortuna-thuis lijkt vooraf niet echt het moment waarop Ajax voor een tactische uitdaging wordt gezet. Maar niets was zaterdag minder waar. De Ajacieden werden een beetje verrast door de formatie van de Limburgers, waarna het doorschuiven van Davy Klaassen de orde herstelde. Het werd alsnog 5-2.

01 november 2020 - 09:27
Hagfortunacar
Ten Hag moest flink aan de bak tijdens de eerste helft. © Pro Shots

Ajax kreeg vorige week op bezoek bij VVV-Venlo vrije doortocht en wist toen maar liefst dertien keer te scoren, maar maakte in de Johan Cruijff Arena een onscherpe indruk. De zevende minuut vormde hiervan de illustratie, want zo'n beetje alle verdedigend ingestelde spelers stonden 'verkeerd' opgesteld en te slapen bovendien.

“Ik zag een ongeconcentreerd begin van mijn ploeg. Fortuna speelde in een ander systeem dan het tot dusver gebruikte en die formatie – een vijfde verdediger erbij – hadden we niet doorgenomen. Dan heb je even nodig om het goed neer te zetten. Maar dan nog... Onze restverdediging stond bij de 0-1 helemaal verkeerd en dat kan natuurlijk niet,” reageert Ten Hag op de openingsfase.

De trainer zag zijn ploeg na de openingstreffer direct een tandje bijschakelen om de achterstand te repareren, maar het liep zich vast in een fuik vol Fortuna-verdedigers. “Toen we Davy Klaassen hoger op het veld kregen en voorin een driehoek creëerden, ontwikkelden we meer stootkracht en kregen we kansen. Alleen moet je blijven zorgen dat je restverdediging goed staat.”

Met Klaassen als ene tien en Jurgen Ekkelenkamp of vervanger Quincy Promes als andere tien – Ryan Gravenberch positioneerde zich hierachter als controleur – beschikte Ajax over een driehoek waaruit voor Fortuna geen ontsnappen meer mogelijk zou moeten zijn. Desondanks kregen de bezoekers kansen op meer en was een gelijkmaker helemaal niet ver weg.

“De echte scherpte was er voor de goal bij ons ook niet. We hebben na rust heel lang nodig gehad om dat derde doelpunt te maken. Dat kost veel energie. Als je beter aan de wedstrijd begint, maak je het gemakkelijker voor jezelf. Dit was geen eenvoudige overwinning,” vervolgt Ten Hag.

“We moesten blijven gaan en dat was onnodig. Toch vind ik 5-2 al met al een goede weergave van de verhoudingen op het veld. Maar goed, de punten zitten in de tas en nu kunnen we weer verder kijken. Naar dinsdag tegen FC Midtjylland.”

Ten Hag verwacht de afwezige Nico Tagliafico terug als Ajax het opneemt tegen de Denen. Voor die tijd nemen we het tactische verhaal van Ajax - Fortuna nog extra onder de loep.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >