Jong Ajax knokt zich naar overwinning op bezoek bij SC Cambuur

Het is Jong Ajax zaterdagmiddag gelukt om een driepunter te scoren tegen promotiekandidaat SC Cambuur. De talenten leken lang af te stevenen op een nederlaag, maar wisten vlak voor tijd toch nog een overwinning uit het vuur te slepen (2-3). Enric Llansana maakte de winnende.

07 november 2020 - 18:21
1Jongajaxcambuur800
Taylor was verantwoordelijk voor de fraaie openingstreffer. © Pro Shots

Jong Ajax moet het vaak doen zonder belangrijke spelers die in de wedstrijdselectie van het eerste elftal zijn opgenomen, maar tegen Cambuur stond er een sterke formatie op het veld. Er waren basisplekken voor ander anderen Jurriën Timber, Devyne Rensch, Kenneth Taylor en Brian Brobbey. Laatstgenoemde was vooral belangrijk als aanspeelpunt in de spits.

Dat Brobbey prima als aanspeelpunt fungeert, bleek al na zeven minuten. De sterke spits kreeg de bal aangespeeld op randje zestien en hield deze knap in het bezit, om de bal daarna mee te geven aan Taylor. De middenvelder werd vervolgens vrijwel niet gehinderd en kon probleemloos binnenwerken in de verre hoek.

Lang konden de Jong Ajacieden niet van de voorsprong genieten, want een uithaal van Mees Hoedemakers bracht de thuisploeg al snel weer op gelijke hoogte. Een baalmoment voor de talenten, maar de gelijke stand paste wel prima bij het speelbeeld waar in hoog tempo aantrekkelijk werd gevoetbald.

Het aantrekkelijk willen voetballen, kostte Jong Ajax echter wel de kop. Cambuur zette de Ajaxdefensie onder druk en in plaats van de bal gewoon naar voren te rossen, bleven de jonkies van achteruit opbouwen. Zo kon het gebeuren dat Terrence Douglas klungelig balverlies leed en Michael Breij de orde op zaken stelde voor de thuisploeg.

Na de tweede tegentreffer was Jong Ajax het even helemaal kwijt. De jonge ploeg kwam nog amper van de eigen helft af en Kjell Scherpen oogde onzeker in het meevoetballen. Alhoewel de talenten tegen het einde van de eerste helft weer wat terugkwamen in de wedstrijd, was het na rust eigenlijk wachten op een derde Friese treffer.

Cambuur kreeg kans op kans om de voorsprong uit te breiden, maar hield in plaats daarvan Jong Ajax in de wedstrijd. En als je zelf de kansen niet afmaakt, gaat er een eeuwenoude voetbalwet in werking en krijg je de deksel op de neus. Een van richting veranderd schot van Rensch viel plots in het doel en vlak voor tijd kopte Llansana alsnog de winnende treffer binnen vanuit een corner.

Of de overwinning uiteindelijk verdiend was? Nee, dat niet. Maar de Jong Ajacieden zullen er geen moment minder om slapen. Door de zege op Cambuur stijgt de ploeg van Mitchell van der Gaag naar de zevende plaats. De talenten gaan op 20 november op bezoek bij FC Den Bosch, tegen wie om 21.00 uur wordt afgetrapt.