Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Ajax - Heracles Almelo

Het is weer tijd voor clubvoetbal! Het beloven spannende weken te worden voor Ajax en de lunchwedstrijd tegen Heracles vormt de start van een belangrijke reeks duels die gewonnen moeten worden. Een goede voorbereiding is het halve werk, dus daarom hier wat zaken die je moet weten over het duel met de Almeloërs!

21 november 2020 - 09:11
Driedingenheracles800
Vindt Labyad weer wat van zijn vorm uit de voorbereiding terug? © Pro Shots

Ajax de laatste duels flink op schot
De doelpuntenmachine leek aan het begin van het seizoen nog wat te haperen, maar de Ajacieden komen steeds verder op stoom wat betreft het maken van goals. De laatste vier competitieduels vond Ajax liefst 26 keer het net. De ploeg van Erik ten Hag produceerde vijf treffers tegen sc Heerenveen (5-1) en Fortuna Sittard (5-2), scoorde drie keer op bezoek bij FC Utrecht (0-3) en vestigde een doelpuntenrecord in Venlo (0-13).

Tijd om de doelpuntenbalans eens op te maken, zo dacht Het Parool. En uit die analyse vallen best wat grappige feitjes te halen! Zo lezen we bijvoorbeeld dat Ajax veruit de meeste goals na rust maakt (17 treffers). Zeven van die doelpunten vielen in het laatste kwartier van de wedstrijd.

Dusan Tadic en Lassina Traoré gaan aan kop wat betreft clubtopscorers, want de aanvallers hebben met ieder vijf treffers het grootste aandeel aan de doelpuntenreeks in de laatste vier eredivisieduels. Maar ook de reservespelers zijn zeker niet onbelangrijk, want acht goals werden gemaakt door een invaller.

Ajax heeft de grootste kans op scoren wanneer het in de zestien is. Het geplaatste schot van Lisandro Martínez in Venlo is namelijk het enige doelpunt wat van buiten het strafschopgebied werd gemaakt. De overige goals werden allemaal van binnen de zestienmeter gemaakt, waarvan er weer zeven vanaf de stip afkomstig waren.

Een uitoverwinning van Heracles op Ajax is zeer zeldzaam
Waar Ajax het de laatste drie seizoenen altijd lastig heeft in Almelo, gaat het de Amsterdammers in eigen huis een stuk beter af tegen Heracles. Vorig jaar werd er in de Johan Cruijff Arena met ruime cijfers gewonnen van de Heraclieden (4-1), net zoals Ajax dat al veertien van de twintig keer eerder deed. Toch overheerst het gevoel dat Heracles-thuis een lastige opgave is.

Dat heeft ook te maken met de valse seizoenstart op 11 augustus 2018, toen Ajax thuis niet verder kwam dan 1-1. Dat duel is toch een beetje blijven hangen bij veel mensen. De ploeg uit Almelo weet dus nog wel eens een puntje te pakken in Amsterdam (vier keer), maar een uitoverwinning op Ajax is echt heel zeldzaam. De laatste keer dat Heracles een driepunter scoorde op bezoek bij Ajax was in 1964. Het werd destijds 1-4 voor de bezoekers.  

Heracles kampt nog altijd met coronaproblemen
De Almeloërs zijn in tegenstelling tot andere eredivisieclubs redelijk bespaard gebleven wat betreft grote corona-uitbraken, maar het virus heeft wel degelijk impact gehad op de club. Zowel trainer Frank Wormuth als middenvelder Orestis Kiomourtzoglou werden drie weken geleden positief getest.

Wormuth keerde vorige speelronde weer terug op de bank bij Heracles – in Venlo werd er met 2-3 verloren – maar Kiomourtzoglou kampt nog steeds met de naweeën van het virus. Het is dan nog maar de vraag of de middenvelder tegen Ajax in actie kan komen. “Ik ben zelf nog niet honderd procent fit, maar Orestis heeft echt nog wat in te halen,” aldus de trainer.

Verder moet Heracles het tegen Ajax zonder de geschorste spits Adrian Szöke en de geblesseerde verdedigers Navajo Bakboord en Noah Fadiga doen.

Ajax en Heracles trappen zondagmiddag om 12.15 uur af in de Johan Cruijff Arena.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >