Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Bondsarts KNVB: 'Lerares loopt meer risico op corona dan voetballer'

We zijn ook bij Ajax opgeschrikt door coronaverhalen. Het halve elftal dreigde het uitduel met FC Midtjylland (1-2) te moeten missen, maar het kwam alsnog goed. Toch zorgden die testuitslagen voor verwarring. Is het nog wel veilig om te voetballen? Ja, benadrukt bondsarts Edwin Goedhart.

10 november 2020 - 18:08
Goedhartpodcastcar
Wat moesten we toch als er nu niet eens werd gevoetbald...? © Pro Shots

Misschien doet de naam Goedhart nog wel een belletje bij je rinkelen en dat is helemaal niet gek, want hij was alles bij elkaar een kleine tien jaar de vaste dokter van Ajax. Tegenwoordig is Goedhart bondsarts van de KNVB. Chief Medical Officer zelfs om precies te zijn.

Kortom, als we iets willen weten over voetballen in coronatijd, moet je bij Goedhart zijn. Vandaar dat wij de telefoon pakten en een belletje pleegden. Goedhart legt in de nieuwe Ajax Life Podcast uit hoe de bubbel werkt en wat het verschil is tussen de bubbel van Ajax en het Nederlands elftal.

Goedhart legt ook uit dat je besmettingen bij voetballers niet gaat voorkomen. De vele regels zijn er vooral om te zorgen dat een enkele besmetting geen uitbraak wordt. “Voetbal is een spiegel van de maatschappij. De laatste twee maanden liep het aantal besmettingen behoorlijk op en voetballers zijn gewone mensen, dus die besmettingen komen ook voor bij clubs,” aldus Goedhart.

“Dat ga je niet voorkomen. Je wilt wel voorkomen dat een besmette voetballer het virus overdraagt en anderen aansteekt. Daar zijn al die protocollen voor. Er zijn twee dingen cruciaal: hygiëne en afstand houden. Niet te lang binnenskamers met elkaar, maar buitenlucht is prima. Het voetbalveld is één van de veiligste plekken in Nederland. Wie speelt, is kort van tevoren ook nog eens getest,” vervolgt Goedhart.

Voetbal is weliswaar een contactsport, maar spelers zitten echt niet constant aan elkaar. Er is veel meer onderlinge afstand dan werd gedacht. “Het probleem zit 'm in het kleedkamergebied, waar de spelers elkaar ontmoeten,” merkt de bondsarts op. Daarom zijn er dus allerlei regeltjes: verspreid over twee bussen naar uitduels, in kleine groepjes omkleden, niet met z'n allen tegelijk het veld op.

Het risico blijft op die manier minimaal. Goedharts vrouw is docent op een middelbare school en hij denkt dat zij meer risico loopt dan de gemiddelde voetballer. “Voetbal ligt onder een vergrootglas, maar het zijn werksituaties waar je uitbraken ziet of mensen besmet raken. Op een middelbare school bijvoorbeeld. Mijn vrouw loopt op school meer risico dan voetballers op het veld.”

Benieuwd of Goedhart op korte termijn supporters ziet terugkeren op de tribunes? Luister dan naar de vijfde aflevering van de Ajax Life Podcast. Naast Goedhart is ook Kay-lee de Sanders te gast. De Ajax Vrouw vertelt honderduit, van voetballen in coronatijd tot persoonlijke ontwikkeling en van juichen met Brian Brobbey tot opgroeien met Matthijs de Ligt!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >