Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax hoort bij elitegezelschap dankzij 700ste Europese doelpunt

De 0-2 van Dusan Tadic op bezoek bij FC Midtjylland was er eentje voor de geschiedenisboeken. Het was geen mooi doelpunt of zo – eerder een opzienbarende treffer zelfs – maar puur eentje die het verschil maakte. In diverse opzichten: Ajax won in Denemarken en herbevestigt de status van Europese grootmacht.

04 november 2020 - 02:27
Selectgezelschapcar
Daar komt-ie aan, doelpunt 700 van Ajax in Europa! © Pro Shots

Huh wat, waar gaat dit allemaal over? Nou, over clubs die erin zijn geslaagd om in de geschiedenis van het Europese topvoetbal maar liefst 700 – ze-ven-hon-derd! – doelpunten wisten te maken. De Ajacieden stonden voor de aftrap nog op 698, maar deze bijzondere barrière werd geslecht.

Het doorbreken van deze barrière is al bijzonder genoeg en het gebeurde ook nog eens dankzij een doelpuntje dat we ons nog wel een tijdje kunnen herinneren. Niet omdat het een mooie treffer was, maar omdat hij viel uit een indirecte vrije trap binnen het strafschopgebied.

De Deense keeper zag zich genoodzaakt om een terugspeelbal op te kijken en waar de meeste scheidsrechters wegkijken of zich er gemakkelijk vanaf maken, werd dit keer gefloten voor een vrije trap. Op amper vijf meter van het doel!

Quincy Promes en Dusan Tadic pakten het voor de verandering eens slim aan. Promes gaf de bal het noodzakelijke tikje om aan de indirecte eis te voldoen, waarna Tadic de bal met zijn linkervoet tegen de touwen schoot. Heerlijk, Ajax op rozen! En achteraf bleek het ook voor de drie punten een belangrijke treffer.

De waarde van dit doelpunt overstijgt in feite dus de winst op Midtjylland, dat toevalligerwijs even later zijn eerste doelpunt in de Champions League zou maken. Het zegt iets over het historische verschil tussen een Deense 'nerdclub' en Ajax dat Europa kennis liet maken met 4-3-3.

Ajax sluit aan in een rijtje dat wordt aangevoerd voor Real Madrid (1158 doelpunten) en waartoe ook FC Barcelona (1127), Bayern München (982), Juventus (814) en Liverpool (718) al behoren. We vermoeden dat de getallen van voor de midweekse CL-speelronde dateren, maar ach, het gaat eventjes om het idee.

Overigens is de kans groot dat Benfica zich zeer spoedig aanmeldt bij dit selecte clubje, maar Ajax kan altijd blijven volhouden dat het net eventjes iets eerder was. Geinig toch?!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >