Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax beleeft vijf hoogtepunten in Emmen en dit valt nog meer op!

Ajax heeft precies voldaan aan het verlanglijstje dat was ingediend voor het uitduel met FC Emmen. Er werd simpel met 0-5 gewonnen, we zagen een paar mooie doelpunten, diverse spelers kregen rust en we kunnen weer snel aan de Champions League gaan denken. De Ajacieden beleefden op basis van vijf doelpunten evenveel hoogtepunten.

28 november 2020 - 20:37
Verslagemmenuitcar
Klaassen was bij twee mooie doelpunten betrokken! © Pro Shots

Handballen in Emmen
We hoefden van Emmen niet te verwachten dat het gezellig zou meevoetballen met het superieure Ajax en inderdaad, de gasten werden opgewacht rondom het zestienmetergebied. Dit is een tactiek die je eerder meent te kunnen bespeuren bij de handballers van E&O, die hun wedstrijdjes afwerken in een sporthal even verderop, maar ook de plaatselijke FC viel erop terug.

Ondanks het cirkelverdedigen in het handbal wordt er in die sport regelmatig gescoord en ook de voetballers van Emmen wisten hun doel niet schoon te houden. De elf van Erik ten Hag moesten tien minuten wennen aan het kunstgras, maar draaiden daarna de spreekwoordelijke duimschroeven aan. Na twintig minuten was het raak.

Klaassen!
En hoe! Davy Klaassen opende op prachtige wijze de score. Nog niet eens zozeer vanwege de afronding, maar wel dankzij alles wat hieraan vooraf ging. Klaassen was tot de twintigste minuut nog niet zo vaak in balbezit geweest, maar toen hij zich eenmaal met het spel begon te bemoeien, creëerde de ploeg ook gelijk doelgevaar.

De rijpe middenvelder zette de aanval zelf op met een balletje richting Dusan Tadic en via een klein omwegje langs Noussair Mazraoui en Lassina Traoré, die de bal gevoelig streelde, was het de beurt aan Klaassen om voor het eerste hoogtepunt te zorgen. De bal kreeg een klein tikje mee via de voet van een verdediger, maar viel alsnog met een boogje binnen. Heerlijk!

Klaassen/Labyad imiteren Jonk/Bergkamp
Het eerste hoogtepunt was fijn, maar het lekkerste moest nog komen. De tweede treffer was van ongekende schoonheid. Klaassen lepelde de bal over de laatste linie van Emmen en in die ruimte dook Labyad op. De penetratie van de nummer tien werd beloond met een bal op maat, waarna hij de bal vol in het kruis ramde. Fantastisch om te zien! Het is en blijft alleen zo jammer dat zulke prachtige acties geen emoties losmaken, want ook aan De Oude Meerdijk zaten de hekken op slot en waren zelfs geen pottenkijkers gewenst. Coronatoestanden hè.

We zullen het voor altijd met de beelden moeten doen. Deze beelden zijn het aflikken van de vingers waard, hoor. Klaassen en Labyad vormden een tandem als Wim Jonk en Dennis Bergkamp in hun beste dagen. En kom niet zeuren dat het maar tegen Emmen was, want RKC heette toen nog niet eens officieel RKC Waalwijk en speelde nog in een fietsenstalling.

Tegendraads
Alsof we nog niet rustig op onze stoel zaten, konden we dankzij een intikker van Lassina Traoré al helemaal onderuitzakken. De Burkinees maakte – op aangeven van de teruggekeerde Antony – zijn zevende eredivisietreffer van het seizoen en deed en passant even voor aan Labyad hoe je afmaakt als een echte spits. Traoré koos op redelijk kunstzinnige wijze voor een tegendraads geplaatste bal en liet de keeper op die manier kansloos. Hoe traag de bal ook binnen ging, de doelman was, bleef en is nog steeds kansloos.

Maar, ho eens even... Een tegendraadse doelpoging? Was niet precies dat de kritiek op Labyad toen hij in de mist ging tegen FC Midtjylland? Precies, dat dachten wij ook! Let je op, Zakaria? Vat dit niet op als kritiek, hoor. Het loopt voorin verder best aardig. Om niet te zeggen hartstikke lekker. De voorwaartsen doen precies wat er wordt verwacht. Klus geklaard en door!

Rustig aan
De tweede helft hoefde Ajax niet meer tot het gaatje te gaan om zichzelf te plezieren. Emmen-uit was, oneerbiedig gezegd, sowieso maar een soort 'hinderlijke onderbreking' van de groepsfase van de Champions League, waarin toch echt nog prestaties worden verlangd om de achtste finales te bereiken.

Daarom was het des te fijner dat Ten Hag lekker kon rouleren, zonder dat er verder iets aan was af te zien. Daley Blind en Nico Tagliafico kwamen helemaal niet in actie, de inzet van Tadic en Traoré bleef beperkt tot een uurtje en ook Neres en Antony wisselden elkaar ergens halverwege af. Voor de ene speler was een avondje in spaarstand broodnodig, voor de ander hopen we dat eventuele pijntjes op deze manier sneller genezen.

Een minuutje of twintig voor tijd mocht ook Mazraoui rusten. Voor hem in de plaats kwam Devyne Rensch, waarmee Emmen-uit de geschiedenisboeken ingaat als zijn debuutwedstrijd! Ondertussen voerden Jurgen Ekkelenkamp en Quincy Promes met intikkertjes de score verder op.

Oh ja, voordat mensen weer gaan zeuren dat de eredivisie op de schop moet vanwege de dominantie van Ajax in Drenthe: vergeet niet dat PSV en Feyenoord pas in de slotminuut van de Emmenaren wisten te winnen. Misschien is Emmen dus niet zozeer slecht, maar Ajax vooral goed in vorm!

Banner Eindejaarsactie AL

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >