Nieuws

Ten Hag vindt dat ‘niet clever’ Ajax boos op zichzelf moet zijn

Ajax had in de Champions League goede zaken kunnen doen door op bezoek bij Atalanta Bergamo te winnen. De ploeg leek op de goede weg, maar de voorsprong van twee doelpunten werd na rust weggegeven. Dat mag de ploeg zichzelf best verwijten, zo vindt Erik ten Hag.

28 oktober 2020 - 10:18
Tenhagboos800
Ten Hag zag dat zijn ploeg na rust niet slim genoeg was. © Pro Shots

Het is de tweede keer op rij dat Ajax met een zure nasmaak kampt na een potje in groep D van de Champions League. Tegen Liverpool (0-1) had er meer ingezeten en ook in Bergamo lagen er kansen op de overwinning. Drie punten tegen Atalanta was iets te veel van het goede geweest, maar het weggeven van een voorsprong was tegelijkertijd onnodig.

“Laat ik het zo samenvatten: we hebben twee wedstrijden gespeeld en maar één punt,” analyseert Ten Hag voor de camera van Ajax TV. “Dat hadden er meer moeten zijn. We hadden in beide wedstrijden meer spelaandeel en we hadden onszelf moeten belonen.”

Belonen, dat deed Ajax prima in de eerste helft. De ploeg liet bij vlagen fraai voetbal zien en beloonde zichzelf met een voorsprong van twee doelpunten. Er leek niks aan de hand, tot de tweede helft... Ajax gaf kort na rust zijn voorsprong weg en dat moeten de Ajacieden zichzelf verwijten, oordeelt Ten Hag.

“Ik heb het de ploeg net wel verweten, dat je boos moet zijn als je 0-2 voorstaat en je hier eigenlijk met te weinig weggaat. Als je op een voorsprong van twee doelpunten komt, moet je dat in de tweede helft slimmer uitspelen. We laten ons echter uitcounteren en dat is niet echt clever als je 0-2 voor staat.”

De realiteit is nu dat Ajax op slechts één punt uit twee wedstrijden staat, terwijl er zeker meer had ingezeten. Dat is zonde. Heel zonde zelfs, maar Ten Hag weet ook dat je in het kampioenenbal niets cadeau krijgt. “Niemand komt je iets brengen in de Champions League. Je moet het zelf binnenslepen en dat hebben we nagelaten.”

Een overwinning op Atalanta had Ajax wat lucht gegeven richting het tweeluik met Midtjylland, maar nu de ploeg nog maar altijd op één punt staat, lijken de duels met de Denen cruciaal te worden. Een dubbele overwinning is dan ook zeer welkom. “Twee keer winnen? Laten we eens beginnen met één keer,” sluit Ten Hag af.