Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Rivaliteit maakt van Ajax en PSV toch echte topper

Met Ajax - PSV staat een vaderlandse topper op het programma, maar wie een blik op de ranglijst werpt fronst wel even. De Eindhovenaren komen als nummer vijf naar Amsterdam en veel topspelers ontbreken. Toch staat er veel op het spel!

31 januari 2020 - 10:38
ajax-psv-1200
De laatste Ajax - PSV resulteerde in een 2-0-zege en een JC-schaal. © Pro Shots

Het verschil tussen de gedroomde titelkandidaten is liefst elf punten, na twintig potjes voetballen. Vorig seizoen kwam PSV nog als koploper naar de Johan Cruijff Arena, maar die situatie lijkt een eeuwigheid geleden.

Of de Lampenclub daarom nog een serieuze concurrent is valt te betwijfelen, zeker omdat de huidige crisis nog altijd niet is bezworen. Het rommelt flink op De Herdgang op een manier waarvan we zelfs bij Ajax zeggen: “Nou, nou..., moet dat nou zo?”

Hoewel de titelstrijd dan niet direct tussen Ajax en PSV gaat, is het wel degelijk zaak om deze wedstrijd in dat verband als zodanig te beschouwen. Al is het maar omdat AZ loert op een misstap van de Ajacieden. Met een beetje pech kunnen de Alkmaarders na zondag in punten gelijk staan. AZ speelt vrijdagavond thuis tegen RKC en kan bij een zege rustig achterover hangen en met een bak popcorn op schoot Ajax - PSV volgen.

Het mag dan enorm rommelen in Eindhoven, ook bij Ajax draait het momenteel niet helemaal lekker. De ploeg verloor drie van de laatste vijf eredivisieduels, dus het is zaak niet te veel naar PSV te kijken, maar vooral naar de eigen prestaties. De Ajacieden hebben het moeilijk om het juiste ritme te vinden en zijn niet helemaal lekker ontwaakt uit de winterslaap. Al zijn er verzachtende omstandigheden.

Bij Ajax staan smaakmakers als Hakim Ziyech, David Neres en Daley Blind immers al een poosje aan de kant, terwijl PSV de muitende Steven Bergwijn met veel gedoe zag vertrekken en sowieso geen gebruik kan maken van de zwaar geblesseerde Donyell Malen, terwijl de nog weinig succesvolle Ibrahim Afellay zondag is geschorst. Je kunt dus stellen dat er zondag een topper zonder toppers op het programma staat. 

Gelukkig bestaat er nog zoiets als rivaliteit en dat belangrijke ingrediënt zal zondag dik aanwezig zijn. Het kan er zomaar voor zorgen dat een uitverkochte Johan Cruijff Arena toch nog de topper krijgt die het zo graag wil zien. Of hopelijk in elk geval een leuke en spannende wedstrijd.

Er waren tijden dat PSV het Ajax knap lastig maakte in de JC Arena, maar die tendens lijkt inmiddels doorbroken. Ajax staat voor het eerst op drie thuiszeges op rij tegen PSV in eigen huis. Beide ploegen boekten elk veertien winstpartijen op elkaar in de Arena. Als het de ploeg van Erik ten Hag lukt zondag te winnen, dan is het onderling resultaat in de Arena voor het eerst in het voordeel van Ajax.

Het zou overigens de eerste winst van Ryan Babel tegen PSV in Amsterdam zijn in competitieverband. De teruggekeerde aanvaller speelde in de eredivisie vijfmaal als Ajacied tegen de Eindhovenaren. Hij won twee keer in het Philips Stadion en verloor er eenmaal. In eigen huis proefde hij nooit de smaak van een overwinning. Het werd 0-4 in 2005 en 0-0 in 2006.

Hopelijk komt daar zondag verandering in.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >